Kan skolan förhindra rekrytering till gängen?

Tidningen Läraren har en artikel om politikernas plan för skolans roll i kampen mot gängen. I artikeln kan vi läsa vad Moderaterna och Socialdemokraterna vill göra.

Vi ska titta lite på förslagen.
Vi börjar med Socialdemokraterna som har 34 punkter varav tre handlar om skolan. Regeringen vill se följande insatser.

 1. Satsa långsiktigt på skolor och socialtjänst i särskilt utsatta områden. 150 skolor i utsatta områden ska få dela på en miljard kronor, till exempel mindre klasser.
 2. Bilda sociala insatsgrupper med samverkan mellan socialtjänst, skola och polis.
 3. Förbättra samverkan mellan elevhälsan, hälso- och sjukvården och socialtjänsten. Uppdraget ligger hos Skolverket och Socialtjänsten och ska slutredovisas senast den 16 juni 2023.

Moderaterna har ett paket med 52 förslag varav 16 handlar om skolan.

 1. Bättre utbildning för placerade ungdomar.
 2. Stärk samarbetet mellan socialtjänst, polis, skola, psykiatri och enskilda insatser.
 3. Inför ett tydligt fokus på mätbara faktakunskaper.
 4. Tidigare insatser, framför allt i lägre årskurser.
 5. Återinför skolhälsovården i skollagen.
 6. Utöka undervisningstiden med en timme per dag med start på lågstadiet.
 7. Obligatorisk läxhjälp.
 8. Utöka satsningen på lovskola och inför en skyldighet för kommunerna att erbjuda lovskola eller extra studietid från årskurs ett för alla barn som riskerar att halka efter.
 9. Utvärdera och sprid tvålärarsystemet.
 10. Flytta hotfulla elever och inrätta särskilda jourskolor för att under en tid kunna avskilja våldsamma elever.
 11. Möjliggör hundsök av skolor under skoltid.
 12. Inför obligatorisk språkförskola från tre års ålder för barn som inte kan tillräcklig svenska.
 13. Starta läxfritids för barn på lågstadiet i utsatta områden.
 14. SFI med individuell prestationsplan, resultatkrav och bortre gräns.
 15. Inför ett tvåårigt yrkesgymnasium med lägre krav på teoretiska förkunskaper.
 16. Sänk åldersgränsen till Komvux.

Mina kommentarer på Socialdemokraternas förslag
Regeringen har bra förslag för att stärka det förebyggande arbetet. Den invändning jag har handlar om miljarden till 150 skolor i särskilt utsatta områden. Som skolledare är jag oerhört trött på pressmeddelandepengar. Jag brukar säga att jag bara vill ha ramhöjande tillskott och de måste vara långsiktigt. Snabba cash förstör mer än vad det hjälper.
Om vi får resurser för mindre klasser kommer problemet med lokaler, kommunernas kapacitet och ansvar för att säkerställa att alla elever har en skolplacering. Många skolor kan inte ha fler klasser och behöver elever skolplats får vi inte neka elever för att vi ska behålla små klasser.

Jag tänker också att eftersom grundskolan läcker som ett såll och strukturersättningen är ett lotteri behöver vi reglera hur socioekonomiska index ska räknas fram. Det behöver inte mer resurser, det behöver en bättre omfördelning av befintliga resurser.

Sociala insatsgrupper är bra, även bättre samverkan mellan elevhälsa, socialtjänst och polis. Problemet är att lagstiftningen sätter krokben på oss. Vi får inte göra insatser eller samverka brett om vårdnadshavarna inte ger samtycke. Det måste ändras den 12/9 efter valet.
Det är dumt att vårdnadshavare bestämmer om skolan ska arbeta förebyggande med elever som uppvisar antisocialt beteende.

Jag skrev om det i en krönika på GP:s ledarsida.

Regeringen har lagt fram bra förslag. Jag hade dock sett över strukturersättningen och finansieringen i ett brett perspektiv i stället för att tillföra pressmeddelandepengar.

Mina kommentarer på Moderaternas förslag
Moderaterna verkar ha läst det jag skrivit om tidiga insatser. Det är bra att de vill ha lovskola och läxhjälp på lågstadiet. Det är bra att de vill ha mer undervisningstid på lågstadiet, bättre tillgång till fritidshem och tydligare kunskapskrav. Det kommer leda till bättre skolresultat i årskurs tre. Det leder förhoppningsvis till bättre skolresultat i de högre årskurserna.

Även Moderaterna vill ha mer och bättre samverkan. Det är av yttersta vikt att lagstiftningen ändras så att vi i skolan får tvingande verktyg. Vi kan inte ha en ordning där vårdnadshavarna dikterar om vi i skolan ska arbeta förebyggande eller inte.

Det är intressant att de förordnar tvålärarsystem. Jag undrar givetvis hur det ska finansieras. Den andra viktiga frågan är, var ska lärarna komma ifrån?
Att bara dubbelbemanna med två lärare kommer inte att höja resultaten. Det som avgör om det är framgångsrikt är hur man schemalägger lärarna.

Hundsök finns redan när det behövs men jag tolkar detta förslag som att det ska bli möjligt i högre utsträckning.

Moderaterna är rätt ute som vill satsa på tidiga insatser. Det är billigare och mer effektivt än att sätta in insatser på högstadiet

Jag hoppas att nästa mandatperiod blir fyra år av brett samarbete för skolans bästa.
Politikerna måste sätta sig ner och börja lösa skolans problem, så väl vad gäller ramverket som skolans innehåll. För elevernas skull.

På återseende

/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: