Välkommen Herr Skolinspektör

Rektor går till postfacket för att hämta dagens post och i högen av brev ligger ett kuvert märkt Skolinspektionen.
Medan rektor öppnar brevet går tankarna genom huvudet. Är det en ny enkät eller är det dags för granskning igen?

Det är dags för granskning.
I brevet finns en lista bifogad med alla handlingsplaner och dokument som ska skickas in innan inspektörerna kommer till skolan på besök. Rektor suckar och tänker att – nu är det dags för en inspektion av skolans papper igen. Rektorn på den här skolan är luttrad och har träffat många inspektörer genom åren.

Rektorn samlar ihop alla dokument som efterfrågas, ändrar till innevarande läsår och lägger dem i ett kuvert. Rektorn tänker att nu är vi redo. Välkommen Herr skolinspektör.

I kuvertet finns schema för när inspektionerna ska ske, vilka klasser de ska träffa samt datum och tider. Lärarna får gott om tid på sig att förbereda en perfekt lektion. Rektor får tid på sig att påminna medarbetarna om skolans rutiner så de kan dem som ett rinnande vatten när de blir intervjuade. Besök av Skolinspektionen handlar om yta och att sälja in en bild av perfektion. I klassrummen pågår undervisningen som vanligt medan förberedelserna fortsätter.

I personalrummet ligger en tidning med en intervju med generaldirektören på Skolinspektionen. I intervjun säger myndighetens GD att skolor blir bättre efter granskningar. Rektorn skrattar rakt ut och tänker att pappren är i ordning men en skola handlar om elevernas lärande.

Dagen för granskningen kommer. Två inspektörer kliver in på expeditionen klockan 07.45. Kaffet är klart och ett rum har iordningsställts för intervjuer av elever, föräldrar, lärare, elevhälsa och skolledning. Rektor tar på sig kavajen och hälsar dem välkomna.
Under dagen besöker de välplanerade lektioner, raster där alla är utomhus och leker med barnen. De intervjuar lärare som kan alla rutiner som ett rinnande vatten.
För att det är enklast så.
Det blir mindre jobb då.

Innan inspektörerna lämnar skolan påminner de att beslutet kommer inom tre månader. Rektor tackar för besöket och hälsar dem välkommen åter.

Det som händer vid en granskning är att vi som arbetar i skolorna får mindre tid för eleverna och deras behov av stöd eftersom vi måste lägga ofantligt mycket tid på papper och planer av olika slag. Skolinspektionen ska säkerställa att vi följer skollagen. Det kan verka ädelt, om det inte vore för att skollagen inte går att följa.

Elever ska nå så långt som möjligt. Vad betyder det ens
Alla elever ska få det stöd de behöver. Vad betyder det ens?
Elever som riskerar att inte nå målen ska utredas, få anpassningar och dokumentation. Skolor i särskilt utsatta områden får ofta kritik på den punkten. Det är provocerande eftersom det kan finnas flera hundra elever på en skola i en särskilt utsatt område som riskerar att inte nå målen i ett ämne. Det finns inte på kartan att vi kan göra anpassningar och utreda flera hundra elever. Vi måste fokusera på att ge dem undervisning och stöd i den utsträckning det finns resurser för. Det är den tråkiga verkligheten.
I utsatta områden kan vi inte arbeta på individnivå. Vi måste arbeta på grupp – och organisationsnivå. Oavsett vad skollagen säger.

Jag har arbetat fram en metod/arbetssätt för detta som jag vid tillfälle borde skriva om så fler skolor kan ta efter. Det får bli efter valet.

Det är intressant att läsa att utspel om att Skolinspektionen ska börja kontrollera fram en mer likvärdig skola. Alla som har varit med om granskningar av Skolinspektionen vet att det aldrig kommer hända.
Att Skolinspektionen kommer till en skola betyder inte att verksamheten blir bättre och utvecklas. Det som händer är att tangenterna går varma och alla papper kommer i ordning. Alla vi som arbetar i skolan vet att det är i klassrummet vi gör skillnad och inte i konferensrummet.

Vi ska inte lägga mer resurser på fler inspektörer och mer kontroll. Det vi behöver göra är att åtgärda skolans grundläggande problem, då kommer vi inte ha behov av att Herr inspektör kommer på besök till skolan.

På återseende

/Linnea

Ett svar till ”Välkommen Herr Skolinspektör”

 1. Att I god tid meddela att en skolinspektör skall komma är som att bestämma vilken dag man skall följa en persons matvanor.
  Självklart så kommer denna person ha fantastiskt välplanerade måltider som innefattar allt som behövs för denna persons välmående. Det kan vara för att bygga muskler eller gå ner i vikt.
  Så enkelt att leverera en fin bild den dagen. Det kan alla!
  En annan nackdel. När man vet att besöken meddelas i förväg så håller man inte denna nivå hela tiden. Det behövs ju ändå inte.
  Om de är oannonserade så måste man ligga på en hög nivå hela tiden, vilket de flesta försöker göra såklart, men i detta läget så får man inte sänka nivån någon gång. Det är ju då det blir en inspektion såklart!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: