Vi måste bestämma oss för vad en skola är

Filippa Mannerheim publicerade en fenomenal text idag på Expressen kultur om vad en skola är och bör vara.

Filippa skriver – En skola är en akademisk plats för kunskap och lärande. En skola är nationens viktigaste bildningsinstitution i syfte att rusta landets unga medborgare med kunskaper och förmågor, så att de kan utvecklas till fria och självständiga individer, värna landets demokratiska grundvalar och med kunskap och färdigheter bidra till landets fortsatta välstånd – i fredstider som i oroliga tider. 

En skola är inte ett aktiebolag med vinst som främsta incitament. En skola är ett gemensamt samhällsbygge. 

En skola har utbildade, ämneskunniga, behöriga lärare med hög status, goda arbetsvillkor och stor professionell frihet. Dessa lärare undervisar landets barn på landets språk. En skola har anställd – ej inhyrd – resurspersonal: speciallärare, skolsyster, studie- och yrkesvägledare, IT-personal, vaktmästare. En skola har inte icke-behöriga bakom katedern. 

En skola ger barn som halkar efter extrastöd av utbildade speciallärare. En skola delar inte ut digitala verktyg eller verkningslösa anpassningar som undermåliga substitut för extrastödet, bara för att det är billigare. 

Jag skriver under på varenda rad i texten. Vi måste reglera vad en skola är. Det måste finnas en tydlig kravställning innan en ny skola för öppna. Det måste finnas skolbibliotek med utbildad bibliotekarie, det måste finnas slöjdsal, hemkunskapssal, idrottshall, kemisal och musiksal. Det måste finnas en matsal och klassrum med tillhörande grupprum.

Vi måste reglera vad ett läraruppdrag är. Det måste vara tydligt hur mycket lärare i Sverige undervisar, hur många och hur stora klasser. Det måste vara bestämt hur uppdraget på fritidshemmet ser ut. Det behöver finnas en reglering hur stora grupperna får vara och att lärare i fritidshem är just lärare i fritidshem. De ska inte vara vikarier eller resurser i klass på förmiddagarna.

Om vi reglerar vad en skola är blir det självreglering. Då försvinner incitamenten för lönsamhet och då kommer vi inte behöva tvingande regler för associationsform.

Reglera mera – för elevernas och lärarnas skull.

Tack Filippa för en makalöst bra text.

På återseende

/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: