Pressmeddelandepengar löser inte skolans problem

Idag gick Socialdemokraterna ut med ett vallöfte att satsa mer på de 150 mest utsatta skolorna i Sverige. Mer pengar är väl bra, eller?
Jag arbetar i ett av Sveriges mest utsatta områden och det låter ofta i debatten som att det är mer pengar som behövs.

Jag delar inte den analysen. Problemet är att vi har en finansieringsmodell för grundskolan där skolan läcker som ett såll. Det är som en tunna som har stora hål. Om man vill att tunnan ska kunna samla upp vatten måste man laga hålen och inte ständigt hälla på mer vatten – som fortsätter att rinna ut.

Jag skrev lite om det tidigare i sommar. Läs inlägget här.

Det som är skolans största problem är att finansieringssystemet till grundskolan är ineffektivt. Vi har ett system med strukturersättning som är godtyckligt och som är framräknat på 86 olika sätt. Vi vet inte om det sätt vi finansierar grundskolan ger effekt på skolresultaten. Jag menar att det är oansvarigt att skjuta till mer pengar till ett dysfunktionellt skolsystem.

Ett annat problem med pressmeddelandepengar är att de inte är ramhöjande över tid. Det blir tillfälliga satsningar som inte påverkar skolresultaten positivt eftersom de är just temporära. Jag som skolledare måste arbeta systematiskt och långsiktigt om jag ska vända resultaten. Om jag får någon miljon i två år så hinner jag inte få effekt innan resurserna försvinner.

Statsbidragens konstruktion är ett stort problem. Jag har hellre mindre resurser men stabila resurser än nuvarande gasa och bromsa systemet. Alla resurser vi får måste vara ramhöjande och jag behöver veta att jag har dem över tid.

När det gäller rekrytering behöver det vara långsiktigt. Om jag ska utveckla min verksamhet vill jag göra det med en stabil laguppställning som jag vet att jag kan ha över tid. Hur ska vi annars nå resultat om vi har råd med en satsning i ett eller två år?

Jag ser skolutveckling som något långsiktigt medan politikerna pysslar med kortsiktig finansiering.

Ge oss inte resurser som inte är ramhöjande över tid.
Alla dessa pressmeddelandepengar förstår för oss skolledare.

På återseende

/Linnea

Ett svar till ”Pressmeddelandepengar löser inte skolans problem”

  1. Anders Christensson profilbild
    Anders Christensson

    Håller helt med dig! Som systemet nu fungerar med komunal buget med ett års perspektiv. Och, vet inte om det ff är så med procent på effektivisering inom ramen. Blir det i verkligheten bara ord. Eller ett projekt med kort löptid

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: