Lobbyisterna på Academedia

När människor går in och läser på Aftonbladet, Expressen och Svenska Dagbladet möts de av något som ser ut som artiklar som handlar om friskolorna. Om man tittar noga ser man en liten markering som visar att texten är en annons. Academedia är ett stort utbildningsföretag som i sin storlek är större än kommuners totala utbildningsverksamhet.

Artiklarna handlar om friskolornas vinster och det får man väl se som ett direkt svar på Socialdemokraternas vallöfte om att förbjuda vinster i skolan. Academedia vill framställa sig själva som ett seriöst utbildningsföretag som brinner för att utbilda barn. Annonsen ser ut som en redaktionell text vilket gör att den som inte är uppmärksam kan förvillas att tro att det är en text skriven av en journalist. I annonserna för de fram synpunkten att skoldebatten handlar om fel frågor, att de bara tar ut en procent i vinst och att skolpengen tillhör eleven.

Man kan bland annat läsa följande i en av annonserna – Det fria skolvalet innebär i praktiken att en elev kan söka till och börja i en skola som inte är direkt geografiskt anknuten till bostaden. Anita Westerberg menar att friskolan på så sätt ökat integrationen.

Detta skriver de i en annons, som ser ut som en redaktionell text trots att de givetvis vet att det de skriver är felaktigt. IFAUs utvärdering och de studier som finns på skolvalet har slagit fast att det fria skolvalet har ökat skolsegregationen med 25-30 procent. Det betyder att det är de systemsmarta, alltså föräldrar med eftergymnasial utbildning som använder det fria skolvalet.

En annan annons från Academedia är utformad som en intervju. Den ser också redaktionell ut i sin utformning och språk. Om man inte är uppmärksam kan man tro att den är skriven av en redaktion.

I Academedias styrelse hittar vi en före detta myndighetschef. Deras samhällspolitiska chef kommer från Moderaterna.
Företaget har ett rörelseresultat på 757 miljoner, dvs sju procent. De har en vinstmarginal på strax under tre procent.

Annonserna från Academedia kommer att förvilla de som inte är uppmärksamma på att det är en annons. De finansieras av skolpeng eftersom det är företagets enda intäkt. Friskolorna är hundra procent skattefinansierade vilket gör att det inte är ”privat kapital” som friskolelobbyn ofta hävdar. Det är vanligt att de påstår att det kommer in privat kapital till skolan men det är alltså direkt felaktigt.

Var uppmärksam när du läser texter som dessa från Academedia.
De är på hugget i valrörelsen!

På återseende

/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: