Socialdemokraternas retorik skymmer skolans verkliga problem

Socialdemokraterna fortsätter med utspel om skolan. Ena dagen är den vinsten som är skolans största problem och idag är det enligt lokala S-politiker läxorna.

Problemet med Socialdemokraternas retorik och tjat om vinsterna är att diskussionen handlar om fel saker. Vinstutdelning är inte ett problem och förbjuds vinster innebär det inte att aktiebolag kommer sluta att plocka ut vinst. De kommer bara göra det på ett annat sätt.
Alla som kan något om företagsekonomi förstår det.

Det Socialdemokraterna borde äga all sin tid i media åt är incitamentet för lönsamhet, problemet med den fria etableringsrätten och de borde berätta vad kommuner skriver i sina konsekvensbeskrivningar när en enskild huvudman ska etablera sig på orten. Socialdemokraterna borde prata mer om det grundläggande problemet med skollagstiftningen och därmed lägga talepunkterna på hyllan.

Jag är så förbannat trött på Socialdemokraterna som fortsätter sitt prat om de elaka kapitalisterna i utlandet som får skattemedel. Det är en ovärdig retorik som bara får konsekvensen att skoldebatten landar fel.

Vi måste prata om det grundläggande systemfelet med skolförordningens kapitel 14. Vi behöver prata om varför inte utbudsansvaret ska delas mellan huvudmännen och vi behöver prata om vad det är som gör att utbudsansvaret är kostnadsdrivande för kommunerna.

Vi har stora problem med skolans ramverk och de måste lösas. Helst igår.

Jag hoppas att respekten för skolans problem återupprättas efter valet och den här, i vissa delar ganska osmakliga valrörelsen. Det är bara om vi diskuterar rätt frågor som vi kan lösa skolans grundläggande problem.

Socialdemokraterna visar med all önskvärd tydlighet att de inte kommer att fokusera på rätt frågor fram till 11:e september.

På återseende

/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: