Skolan lyfts men utan resultat

Liberalernas partiledare höll sitt sommartal i Göteborg i söndags. Han lanserade dels gammal skåpmat men även ett förslag om att ha ett ordningskontrakt mellan elev, vårdnadshavare och skola.
Skolan har lyfts och lyfts men ändå ser vi inte resultat. Kan det vara så att det inte är ”lyft” som kommer förbättra trygghet och studiero och resultaten?

Liberalerna vill även att det ska anställas 1.000 speciallärare. Det är en bra ambition men det är viktigt att förstå att då blir det 1.000 tomma lärartjänster som det blir svårt att ersätta. Det behövs speciallärare men inte på bekostnad av lärare i klassrummet.

Vi behöver resonera lite kring ordningskontrakt.
En viktig princip är att barn som kan uppföra sig gör det. Med eller utan ordningskontrakt. I Göteborg ska vi ha en typ av ordningskontrakt på försök. Jag har svårt att se hur det kommer skapa trygghet och studiero eftersom de elever som kan uppföra sig redan gör det. De elever med stora svårigheter kommer att ha stora svårigheter både med och utan kontrakt.

Jag tror att det vi behöver göra är att bli bättre på att ge elever strategier att göra på ett annat sätt när de har ett oönskat beteende. Att arbeta med trygghet och studiero är ett maratonlopp.

Vi har kapitel fem i skollagen som ger oss möjligheter till disciplinära åtgärder. Det är kraftfulla åtgärder men de upplevs ofta som verkningslösa. Vad beror det på?
Jo, att barn som kan uppföra sig gör det. En elev med svårigheter med affektreglering kommer ha problem med affektreglering även om eleven blir avstängd i tre dagar. Jag tror att man gör det alldeles för enkelt för sig om man tror att man kan straffa sig fram till trygghet och studiero.

Det är viktigt med tydlighet och det är väl också den enda fördelen jag kan se med ett ordningskontrakt. Den som tror att ett kontrakt kommer förändra elevernas beteende kommer att bli besviken.

Läs en artikel om förslagen här.

På återseende

/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: