DN och välfärdsmiljardärerna

Dagens Nyheters reporter Björn af Kleen har gjort en serie om de svenska välfärdsmiljardärerna. Det är viktigt och efterlängtat.
Det handlar om hur lobbyism fungerar, det handlar om hur kommuner styrs och det handlar om frågan – varför anses det, hos vissa vara fel att kommuner äger och har rådighet över sin egen verksamhet.

Del ett handlar om Ilija Batljan och hans imperium SBB. Björn af Kleen följer med honom till Skellefteå där han har köpt kulturhus, tingsrätt, lägenheter och andra, för kommunen strategiskt viktiga fastigheter.
Kommunen hyr sedan tillbaka fastigheterna till dubbelt så hög kostnad. Det är ofattbart att en kommun gör på detta sätt eftersom en kommuns fastigheter är kommuninvånarnas. Affärsidén företagen har är att köpa upp kommunala fastigheter och sedan hyra ut dem till kommunen och ta ut en hög hyra och på så sätt få loss mer pengar för att köpa fler fastigheter. Problemet med detta är att kommunen förlorar rådighet över fastigheterna. Det gör att om en skola behöver byggas om till äldreboende om cirka 30 år kommer de inte att kunna göra det eftersom kommunen inte har rådighet över fastigheter de inte äger.

Björn af Kleen säger i podden (fritt av mig) – just nu säljs våra skolbyggnader, polishus, våra häkten, vårdcentraler till privata företag, som SBB.

Varför är det bättre att kommuner ägs – än att kommunen äger själva? När jag ställer den frågan till de som förespråkar utförsäljning får jag ofta ”därför” till svar.

Marcus Larsson och Åsa Plesner på Tankesmedjan Balans har skrivit om hur kommuner säljer ut bland annat skolbyggnader. Det har gjort att ledarskribenter och journalister har vaknat och börja skriva om frågan. Läs gärna den här artikeln som de skrev i Aftonbladet.

Serien om välfärdsmiljardärerna handlar också om hur lobbyism fungerar. Det handlar om svängdörrar mellan politik och näringsliv och hur man kan utnyttja sina kontaktnät för att bli rik på den verksamhet man tidigare fattade beslut kring.

Lyssna på podden. Läs artiklarna och sprid dem i ditt nätverk så fler får kunskap om hur våra gemensamma medel i tysthet flyttas från oss till den privata sektorn.

Det här är beslut som vi inte kan backa tillbaka från när beslutet väl är fattat. När fastigheten är såld, är den såld och då blir det dyrare att hyra den, eller köpa tillbaka fastigheterna.

Detta är inte ett ansvarsfullt sätt att hantera skattemedel.

På återseende

/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: