Lovskola och lovskola är inte samma sak

Vi behöver prata lite om det här med lovskola och när den ger bäst effekt. Lovskola på högstadiet har fått befogad kritik. Lovskola på högstadiet blir en jakt på E och det gynnar inte eleverna. Jag anser att man inte överhuvudtaget ska prata om lovskola på lågstadiet och på högstadiet som ”samma lovskola” Det är helt olika verksamheter som har olika syften, upplägg och effekt.

Lovskola på lågstadiet syftar till att ge en stabil grund för eleverna. Lovskola på högstadiet handlar om att byta ut F mot E medan lovskola på lågstadiet handlar om att säkerställa att alla elever som lämnar årskurs tre kan läsa och skriva på en acceptabel nivå. Jag brukar få mina idéer till verksamhetsutveckling när jag ligger vaken om nätterna. Mina sömnsvårigheter är väldigt bra för min skolas utveckling men dåligt för mig personligen ):

Jag låg vaken en natt och funderade på vad mer jag kunde hitta på för att få fler elever att börja läsa tidigt. Vi hade redan läxhjälp, både extern och intern. Vi hade utökad timplan i svenska och vi hade 17 lärare på 10 klasser. Vi hade extern lästräning.

Då kom jag på den briljanta idén att ha lovskola för F-3 på alla skollov. Den första nöten att knäcka var – vilka ska undervisa när lärarna har sin ferie?

Jag bestämde mig för att ta lärarstudenter som är i slutet på sin utbildning. Det ger främst tre fördelar.

1. Lärarstudenterna får världens bästa extrajobb.

2. De får fokusera till hundra procent på att undervisa.

3. Jag knyter blivande lärare till mig.

Fyra av mina lärare har börjat i lovskolan och sedan blivit kvar hos mig.

Nästa nöt var – hur många veckor ska vi ha och hur många timmar? Jag bestämde mig för 10 veckor per läsår á 20 timmar per vecka. Då får eleverna lov + 200 timmar extra undervisning i svenska utifrån sin nivå.

Den tredje nöten var finansieringen. Jag gjorde som jag alltid har gjort. Jag körde på och hoppades att det skulle lösa sig. Det har det gjort.

Föräldrar väljer min skola för att vi har lovskola, extern lästräning, extern läxhjälp och många lärare. Fler elever betyder fler skolpengar och då har vi råd med lovskola. Det kostar mellan 3.000 – 4.000 kronor per läsår och elev. Det är billigt med tanke på att de får 200 timmar intensivundervisning i svenska.

Lovskola på lågstadiet har ett långsiktigt syfte. Lovskola på högstadiet har ett kortsiktigt syfte.

Lovskola på högstadiet är dyrt. Lovskola på lågstadiet är billigt.

Vi vet inte om lovskola på högstadiet verkligen gynnar elevernas kunskapsutveckling eller om det bara är en jakt på betyg. Vi vet att lovskola på lågstadiet gynnar eleverna på lång sikt. För mig är det självklart att vi ska ha lovskola på lågstadiet i alla särskilt utsatta områden. Det ska inte vara behöriga lärare som undervisar. Använd lärarstudenter som läser sista terminen eller precis är klara med sin utbildning.

Jag har en genomförandeplan som är fri att använda om några fler skolor vill köra igång med lovskola på lågstadiet.

Vi ska inte säga att lovskola på högstadiet får kritik, därför ska vi inte ha det på lågstadiet. Det är precis därför vi ska ha lovskola på lågstadiet, 10 veckor, 200 timmar intensivundervisning för 3-4.000/elev och år. Det är billigt. Det kommer på sikt leda till att vi kan avveckla lovskolan på högstadiet.

Jag har kört lovskola för F-3 sedan 2018, och förra året och i år är det Stenastiftelsen som finansierar lovskolan för 200 elever på lågstadiet i Nordost/Göteborg. Det är jag evigt tacksam för!

Tack Stenastiftelsen för resurserna =)

Om du ska bygga hus och börjar med att lägga taket kommer huset inte bli särskilt stabilt.

På återseende

/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: