Summering av min Almedalsvecka

Nu är jag hemma efter en minst sagt intensiv vecka i Almedalen.
Förutom alla intressanta seminarium som jag deltog i fick jag möjlighet att prata skola och förebyggande arbete med ministrar, riksdagsledamöter, ungdomsförbundare och lobbyister.

Varje gång jag skriver eller säger ”lobbyist” får jag till svar att det är ett skällsord och dålig ton. För mig är lobbyist en person som försöker påverka politiken i en viss riktning. Det är en sakupplysning. Jag är också lobbyist – för alla elevers rätt till en mer likvärdig skola. Det jag gjorde i Visby när jag hade 12 privata möten med makthavare där vi pratade skola och nödvändiga reformer, när jag deltog i seminarier och debatter var lobbyism. De jag sökte upp på mingel, de jag åt lunch, middag och fikade med för att framföra vikten av att reformera skolsystemet utövade jag lobbying på.

Jag vill föra skolpolitiken mot ökad likvärdighet, mer rättvisa och mer effektiv finansiering och min metod är lobbying.

Måndag 4/7
Jag deltog i ett seminarium om hur vi kan stoppa gängrekryteringen i tid. Det går att se i efterhand här. Spola fram till timme 4.

Jag deltog även i ett seminarium om god uppväxt från förskola till högskola med fokus på Gotlands skolstruktur. Jag var den opeppiga som förklarade varför Gotland måste lägga ner 10 mindre skolor. De har bara ekonomi för 24 skolor, men de har 34 skolor. Det är inte hållbart.

På eftermiddagen var det skoldebatt om marknadsskolan som man kan lyssna på efterhand. Länk finns här.

Tisdag 5/7
Jag deltog i ett viktigt seminarium om skolledares syn på läromedel.
Jag framhöll att kostnaden för läromedel är kaffepengar i jämförelse med vad hyra/löner kostar. Det är för mig att gåta att skolledare säger nej när lärare behöver läromedel. Den här frågan ska jag fortsätta att driva i valrörelsen.

På kvällen deltog jag i en skoldebatt anordnad av Liberalerna. Det var en rolig debatt med olika tankar, åsikter. Jag var den olydiga klassen som hade svårt att hålla tyst. Jag fick även äntligen träffa min favoritliberal, Isabel som är kommunpolitiker i Sthlm.

Jag hade även en skolpolitisk debatt med Benjamin Dousa som är VD på Timbro. Den går att se i efterhand här. Spola fram till 4:50.

Onsdag 6/7
Jag deltog i ett seminarium om Jakten på en diagnos. Det var det här seminariet som Ing-Marie Wiselgren skulle ha modererat men som hon aldrig hann fram till. Det var en chock för oss alla och det är overkligt att jag befann mig några meter från attentatsplatsen.

Efter Jakten på en diagnos var det dags för en skolpolitisk debatt/samtal anordnad av Lärarnas Riksförbund student. Vid tidpunkten visste jag inte att det var Ing-Marie och jag visste inte att personen inte hade klarat sig. Det var ett bra samtal där vi plockade isär vanliga myter om skolsystemet.

Torsdag 7/7
Jag deltog i ett seminarium med CUF om skoldebatten och hur vi får en nyanserad skoldebatt. Jag lyfte fram hur friskolelobbyns företrädare beter sig, att det sprids lögner och misstänkliggöranden mot oss som vill ha en mer likvärdig skola. Jag tog upp Gunnar Hökmarks attack på Marcus Larsson och vilket pris vi som privatpersoner får betala.

Jag är glad att ha fått delta i dessa viktiga samtal om skolan och vad en skola bör vara under Almedalsveckan.

Tack för alla intressanta samtal, möten och diskussioner.
Nu ska jag ha en välbehövlig semester. Jag är helt slut i huvudet så det är dags att ladda om batterierna inför den kommande valrörelsen. Då ska jag ge allt jag har för att få så många som möjligt att förstå att ett annat skolsystem är möjligt.

På återseende i början av augusti.

Ha en fin sommar!

/Linnea

Ett svar till ”Summering av min Almedalsvecka”

  1. Anders Christensson profilbild
    Anders Christensson

    Gott att läsa!
    Ta det lungt. För att sedan ta sats inför ht o valet!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: