Socialdemokraternas dag i Almedalen

Idag var det Socialdemokraternas dag i Almedalen.
Magdalena Andersson gick ut starkt gällande förbud mot vinster i skolan. Regeringen har tillsatt en utredning som ska titta på hur det kan gå till. Utredaren är en mycket kompetent person med en liberal grundsyn på skolan, Johan Ernestam.

Jag har nog aldrig känt så stort förtroende som en statlig utredare som nu. Han kommer även titta på andra intressanta frågor.

Under de senaste åren har jag skrivit och pratat åtskilliga gånger om att vinstutdelningen/vinsten inte är ett problem och det vidhåller jag.
Det man behöver titta på är i vilken form man ska bedriva skola.

Det tog cirka en minut innan företrädare för friskolelobbyn och från de borgerliga partierna gick ut och sa att nu kommer fullt fungerande skolor att få stänga, nu försvinner valfriheten och att detta är dödsstöten för skolan. Det är bara de som inte är insatta i skolans styrning som uttrycker sig så. Det finns inte något samband mellan valfrihet och vinstuttag. Det är fritt önskemål om skola till kooperativ och det är önskemål om skola till aktiebolag. Det är inte någon skillnad.

Det stora problemet är incitamentet för lönsamhet och inte vinsten. Incitament för lönsamhet är oerhört problematiskt eftersom det skapar en jakt på lönsamma elever och det skapar incitament som i sin tur ger en massa följdproblem.

Den här utredningen kommer att ge svar på viktiga frågor.
Den kommer med stor sannolikhet behöva titta på aktiebolagens vara eller icke vara på skolans område.

Om man ska säga något positivt om detta agerande från Socialdemokraterna så är det en signal till marknaden att det finns en politisk risk.

Det i sig kan visa sig vara en smart strategi i valrörelsen.
Den som lever får se.

I morgon kommer jag skriva om utspelen från de partier som talar imorgon.

Hej så länge från Almedalen

/Linnea

Ett svar till ”Socialdemokraternas dag i Almedalen”

  1. https://www.dn.se/debatt/den-svenska-grundskolan-ar-bland-de-basta-i-varlden/

    Hej Linnea

    Läste denna, har du gjort det?. Skolan är inte så värdelös alla vill få det till, däremot krävs mer resurser till utsatta områden, hårdare krav på integration, svenska och sannolikt lägre invandring och absolut inte fler till utsatta områden.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: