Häll inte vatten i en tunna som läcker

I Göteborgsposten kan man läsa om betygsresultaten i årskurs nio i Göteborg. Det är som vanligt höga – och låga resultat.
Politikerna är bekymrade över de låga resultaten på vissa skolor. En del politiker säger att de har satsat mycket resurser på skolorna och andra säger att det inte har satsats tillräckligt på skolorna.

Precis som i Sundsvalls tidning skriver GP om betygen utan att berätta om vilka som sitter i klassrummen. Det är anmärkningsvärt eftersom det främst är vilka som sitter i klassrummen som påverkar skolresultaten och inte vad man gör i klassrummet. Det blir konsekvensen när vi har ett segregerat skolsystem.

Politiker vill ge mer pengar till grundskolan. Behövs det?

Jag anser det vara meningslöst att fylla på med mer resurser när vi har marknadsstyrning av skolan. Tunnan (skolan) läcker som ett såll vilket får konsekvensen att de resurser vi öser in i systemet kommer läcka ut ur systemet.

Det största problemet med nuvarande finansieringsmodell är att kommunerna inte får ersättning för huvudmannaansvaret. Det skapar underskott eftersom de måste hålla tomma skolplatser utan att få ersättning för det. De resurser som kommuner bokar upp för att finansiera tomma skolplatser hade kunnat gå till eleverna. Det hade kunnat finansiera lästräning, rimliga gruppstorlekar på fritidshemmet och fler SU-grupper. Nuvarande finansieringsmodell innebär att vi flyttar resurser från de elevgrupper som behöver mest stöd för att klara skolan – till de elevgrupper som inte behöver så mycket akademiskt stöd för att klara skolan.

När skolpengen är differentierad och när friskolesektorn inte är överfinansierad längre kommer vi se hur mycket mer resurser grundskolan behöver.

Så länge tunnan är full med stora hål är det dumt att hälla på mer vatten.

På återseende

/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: