Friskolornas Riksförbund gör bort sig – igen!

Ulla Hamilton, VD på Friskolornas Riksförbund och kommunpolitiker i Stockholm har gått till storms mot Riksrevisionens granskning av skolpengen.

Den första februari i år skrev de en kommentar till nyheten att Riksrevisionen skulle granska skolpengssystemet.
De skrev då att – Riksrevisionen, riksdagens oberoende granskningsmyndighet, granskar nu skolpengssystemet. Översynen är välkommen då systemet är komplext och brister i transparensen. Regeringens lagförslag väntas dock presenteras innan granskningen är klar.

Observer att de beskriver Riksrevisionen som oberoende den första februari i år.

Idag, den 30:e juni kom myndigheten med sin rapport. Deras granskning visar att skolpengssystemet inte fungerar. Granskningen visar att skolpengen är orättvis mot kommunala skolor. Myndigheten verifierar Björn Åstrands analys även om de inte lägger fram samma förslag som Åstrand gjorde. De förespråkar att frångå dagens system med skolpeng och likabehandlingsprincip.

Friskolornas riksförbund skickade ut ett pressmeddelande idag den 30:e juni.
Nu låter det annorlunda, de skriver – Vi har en annan bild kring att kommunen skulle ha extra kostnader för skolplikten. Därför skulle vi välkomna en oberoende granskning av om kommunerna har extra kostnader för denna. Och om hur kommunerna, om det visar sig att de har extra kostnader, i så fall kan kompenseras för detta av staten utan att skolpengens beräkning blandas in i detta, säger Ulla Hamilton.

Den första februari skrev de om den oberoende myndigheten Riksrevisionen. När granskningen är klar skriver de att det behövs en oberoende granskning av skolpengen. När de inte får det resultat de önskar sprider de helt obefogad skepsis mot den myndighet som är satt att granska riksdagen. Friskolornas riksförbund menar alltså att Riksrevisionen inte är oberoende. Det är allvarligt när det sprids skepsis om myndigheter på det här sättet.

Detta är inte en liten sak. Det är häpnadsväckande beteende från Friskolornas Riksförbund.

Det här visar bara än en gång varför lobbyism inte har på skolans område att göra.

På återseende

/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: