Kulturkompetens är en livsviktig kompetens

Jag får ofta frågan om vad som är viktiga kompetenser när man arbetar i särskilt utsatta områden. Jag brukar säga att det är viktigt att inte vara ängslig, att vara modig, att vara uthållig och att inte ge upp. En underskattad kompetens är kulturkompetens.

Det är svårt att bara läsa sig till den, man behöver arbeta och göra arbetet för att utveckla kulturkompetens. När jag började arbeta på en förskola i Husby som nyexaminerad lärare tänkte jag ofta ”hur ska jag göra nu” när jag mötte dilemman av olika slag.

Jag har skaffat mig några strategier som ofta fungerar när det gäller kommunikationen med vårdnadshavare.

Jag ska lista några av dem.

– Var mer rakt på sak ju svårare frågor du ska prata om.
Exempel: om du ska prata om att en elev har svårt med skolarbetet är det viktigt att bara prata om att det är svårt med skolarbetet.
När jag i början av min lärarkarriär började prata om elevens styrkor och sedan började prata om det som är svårt svarade ofta vårdnadshavarna – men du sa ju precis att mitt barn är bra. Nu går jag alltid rakt på sak och jag tar bara upp det som är svårt för eleven. Då blir det inte dubbla budskap.

När föräldrar tvekar om att ta emot stöd utifrån en rädsla för vad släkten i hemlandet ska säga brukar jag kontra med – du behöver inte säga något till din släkt i hemlandet. Säg att ditt barn går i (till exempel) årskurs två på X-skolan.
Om föräldern fortfarande tvekar brukar jag fråga – vet dina släktingar hur Sveriges skolsystem är uppbyggt och vilka läroplaner vi har? Svaret blir alltid nej och då finns det en öppning att ta samtalet vidare.

– Om jag ska prata om frågeställning diagnos inför en remiss är det viktigt att komma ihåg att jag kan med en tolks hjälp översätta ord och begrepp men jag kan inte översätta innebörden om diagnosen inte finns i föräldrarnas hemländer.
Jag pratar därför alltid om elevens skolsituation här och nu och vilka svårigheter vi ser som skola och vilken hjälp som finns att få i sjukvården.

– När vårdnadshavare kommer och är arga brukar jag erbjuda en kopp kaffe, en fåtölj och sedan frågar jag vad det är som gör att vederbörande är arg. När jag arbetade i Rinkeby var det en förälder som var arg och sa högt att jag skulle ner i en kista.
Som tur är, är jag rapp i käften så jag svarade att det ska vi alla men att det är lite tidigt för mig eftersom jag bara är 34 år gammal.
Han började skratta och bad om ursäkt för att han hade brusat upp och sedan kunde vi lösa situationen.
En sak jag har lärt mig i takt med att jag blir allt bättre på att förstå och prata arabiska är att män från mellanöstern ofta låter mer arga än vad de faktiskt är. Det går ofta att sänka affekten med humor och rappa svar samt några fraser på arabiska.

Jag har lärt mig att inte vara ängslig och tveka inför att ta upp svåra frågor. Det brukar alltid landa väl, och gör det inte det ber jag om ursäkt och då brukar relationen bli bra igen.

Genom att arbeta i särskilt givande områden har jag lärt mig olika kulturella koder, seder och på vilket sätt jag behöver kommunicera för att budskapet ska gå fram. Jag brukar alltid erbjuda hjälp och uppmana föräldrar att prata med oss i skolan om något är svårt hemma med deras barn så vi kan hjälpas åt.

När elever inte får det de vill hotar de ibland sina föräldrar med att de ska säga till oss i skolan att de blir slagna hemma och att vi då kommer ringa Socialtjänsten. Barnen tror att det är en bra strategi för att få som man vill. När de blir uppkallad till rektor på ett korrigeringssamtal efter ett sånt tilltag brukar det inte upprepas.
Samarbete med vårdnadshavarna är A och O för att vi ska lyckas med eleverna. När vi som skola bjuder till och erbjuder hjälp och stöd har vi plus på karmakontot. Det är ovärderligt när vi ska prata om de jobbiga sakerna.

Utan kulturkompetens och ödmjukhet inför våra olika förståelse för vad Svensk skola är kommer vi inte att lyckas. Att ha en allians med föräldrarna är oerhört viktigt och det skapar vi när vi visar att vi lyssnar på dem och förstår deras utgångspunkt.

Använd gärna de tips jag har punktat ner. De fungerar!
Det viktigaste är att våga och inte vara rädd att trampa någon på tårna. Det kommer du att göra men det går att reparera.

På återseende!

/Linnea


Ett svar till ”Kulturkompetens är en livsviktig kompetens”

  1. Anders Christensson profilbild
    Anders Christensson

    Konkret, rakt!
    Bra!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: