Kvinnors rättigheter begränsas igen

Jag upplevde en smärre kris idag när det stod klart att USAs högsta domstol upphäver den nationella aborträtten. Även om det var väntat var det som en stenhård smäll i magen.

Det är kvinnor som är gravida och då är det givetvis kvinnorna som ska bestämma om de ska föda det barn de bär, eller om de ska avbryta graviditeten.

Rätten till abort är en grundläggande mänsklig rättighet för kvinnor. Ingen annan än kvinnan som är gravid ska ha något att säga till om i den frågan. Nu åker USA tillbaka i tiden. USA blev kallt och mörkt och det är numera farligt att vara kvinna i vissa delstater.

De delstater som nu förbjuder abort kommer inte förbjuda att abort sker. De förbjuder att det sker lagligt och säkert. Nu kommer kvinnor göra osäkra aborter och kvinnor kommer att mista livet, helt i onödan.

Min mamma blev gravid innan hon fick mig och min syster. Det passade inte att föda ett barn då så hon gjorde en abort. Fostret fick namnet skrapan. Mamma pratade om det ibland, att jag hade kunnat ha haft ett till syskon. Abort är inte en enkel sak att genomgå. Det är och ska vara varje kvinnas rättighet att genomgå när livet kräver det. Det ska ske utan skuldbeläggande.

Det som sker i USA nu är ett sådant bottenlöst mörker. Vilket helvete att vara kvinna i de delstater som förbjuder abort. En domstol tar sig rätten att inskränka miljoners kvinnors liv och rättigheter.

Jag har aldrig haft någon barnönskan och det är tack vare rätten att göra abort som jag har varit trygg i att jag aldrig kommer behöva bli mamma, även om olyckan skulle vara framme. Att bli mamma var min största skräck fram till för ett år sedan då jag opererade bort livmoder och äggstockar. Bara tanken på att det hade kunnat vara jag som bodde i en delstat där abort nu förbjuds gör mig panikslagen. Jag kan inte ens föreställa mig hur kvinnorna i USA mår nu.

Jag hoppas att detta blir en väckarklocka för andra länder om vikten av att kämpa för aborträtten. Jag hoppas att sista ordet inte är sagt i USA.

På återseende

/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: