Katastrofen i Sundsvalls kommun

Idag läste jag i Sundsvalls tidning om att skolresultaten i de kommunala skolorna är de sämsta på många år. Politiker och tjänstemän ”vet inte vad det beror på”
Hur kan de säga så?

Jag som har läst alla nämndprotokoll de senaste åren vet precis vad det beror på. Sundsvalls kommun har en ekonomi i obalans inom skolverksamheten.

På några år har de minskat antalet årsarbetare rejält i skolorna, lagt ner centrala SU grupper, minskat på särskilt stöd och lagt ner en handfull skolor. De senaste åren har drygt 1.000 elever börjat hos enskilda huvudmän. Bara förra året var det över 270 elever som slutade hos hemkommunen. Det får konsekvensen att kommunen står kvar med kostnaden men tappar intäkten för eleven. Underskott uppstår. När hemkommunen har underskott måste enskilda huvudmän ersättas eftersom kommunen har gjort av med mer resurser än vad man hade till förfogande vid årets början. I Sundsvalls fall har man haft prognostiserad extra retroaktiv ersättning till enskilda huvudmän på ca 108 miljoner de senaste fyra åren.
Då ökar underskotten.
Då måste endkilda huvudmän ersättas igen.

Vilka elever går i vilka skolor i Sundsvalls kommun? Andel föräldrar med eftergymnasial utbildning i kommunens skolor är 56%.

Hos enskilda huvudmän: 76%

Det är den faktor som främst påverkar skolresultaten. IES har 81% föräldrar med eftergymnasial utbildning.

Den kommunala Nivrenaskolan har 51% föräldrar med eftergymnasial utbildning.

Sundsvalls tidning skriver om de bästa och sämsta skolorna.
Sundsvalls montessoriskola är bland de bästa. De har 83% föräldrar med eftergymnasial utbildning och 7% elever med utländsk bakgrund. Snittet på elever med utländsk bakgrund i kommunen är 19%.

Jag blir så ledsen när jag läser om ”de dåliga” skolorna i Sundsvall. Den helt bisarra lagstiftningen om skolpeng har slaktat de kommunala skolorna. Politiker i kommunen ropar efter kriskommission och rektorerna får skulden. Sundsvalls kommun har ett beslutat stålbad P300. De ska skära ner 300 miljoner 2019-2023. Nu återstår ca 70 miljoner, från en anorektisk organisation. Hur (ursäkta franskan) fan hade politikerna tänkt att resultaten ska förbättras när drygt 1000 elever lämnat kommunen och lämnat ett ekonomiskt slukhål efter sig?

Hur hade de tänkt att resultaten skulle förbättras när de elever som går kvar i de kommunala skolorna är de elever som har föräldrar utan eftergymnasial utbildning?

Hur hade de tänkt att resultaten skulle förbättras när de skurit ner mer än 150 årsarbetare, lagt ner centrala su-grupper, skolor och samtidigt ökat lärarnas undervisningstid?

Sundsvalls kommun får många ansökningar från skolkoncerner eftersom koncernerna vet att de får extra retroaktiv ersättning varje år. Det är gratis pengar som de inte har någon kostnad för. Det är så cyniskt. Hur kan vi tillåta det här sjuka systemet?

Journalisterna som skrivit artikeln får F. Det borde klassas som tjänstefel att skriva en artikel om betyg utan bakgrundsfaktorer. Gör om och gör rätt.

Stackars lärare och rektorer. Nu får de läsa i tidningen att de är dåliga – samtidigt som de jobbar häcken av sig under mycket svåra förutsättningar.

Jag avskyr vårt skolsystem. Det är så ovärdigt Sverige och det förstör samhället.

Läs gärna min rapport, Nyckeln till grundskolans finansiering. Där finns det ett avsnitt om Sundsvalls kommun.

På återseende

/Linnea

4 svar till ”Katastrofen i Sundsvalls kommun”

 1. Anders Christensson profilbild
  Anders Christensson

  Du gör en helt riktig analys! De ”styrande” är helt förblindade av ideologiska idéer om hur ekonomin skall hanteras!

  Gilla

 2. Du lägger väldigt stor vikt om föräldrar har ”eftergymnasial utbildning” en föräldrar som gick industri och idag driver en elfirma eller en förälder som blev Ica handlare behöver inte vara sämre än en förälder som läst en enkel 3-årig universitetsutbildning eller ännu värre någon flum utbildning enbart för att inte behöva jobba. Din analys är för enkelspårig.

  Gilla

  1. Hej.
   Enligt de studier som finns är det föräldrarnas utbildningsnivå som främst påverkar skolresultaten. Det handlar inte om bra eller dåliga föräldrar.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: