Skolministern lägger krokben för sig själv

Jag har tittat på flera debatter i TV, lyssnat på debatter i radio och tittat på debatter med skolministern från riksdagen.
Jag är inte imponerad, om jag ska uttrycka mig milt.

Skolministern har en bra ansats i att skolan ska vara till för alla, att vi ska komma tillrätta med skolmarknaden och att likvärdigheten ska öka. Trots den analysen och ambitionen, som jag givetvis instämmer i lyckas hon inte argumentera för sin egen syn på skolans problem och varför de måste lösas.

Det är ett stort problem att vi har en skolminister som inte kan debattera sakfrågor på ett för tittarna begripligt sätt.
Om vi tar skolpengen som exempel så är det en förvaltningsteknisk detalj som kan tyckas vara krånglig. Den är krånglig när man bryter ned den i sina beståndsdelar.
Jag hade önskat att skolministern förklarade detta på ett tydligt, pedagogiskt och enkelt sätt. Istället blir det talepunkter om att – friskolor inte ska ha ersättning för ett uppdrag de inte har.
Det stämmer, men det behöver komma fram vad det är i den förvaltningstekniska detaljen som är problemet. Jag har inte hört en enda debatt där skolministern förklarat vad skolförordningens likabehandlingsprincip innebär. Jag har inte hört henne förklara varför det är ett problem för till exempel Tibro kommun att en enskild huvudman etablerar sig.
Jag har inte hört henne förklara syftet med differentierad skolpeng, nämligen att ersätta hemkommunen för sina merkostnader. Det låter istället som att syftet är att sänka ersättningen till friskolor vilket inte stämmer. Det blir en konsekvens, men det är inte syftet.

Skolministern behöver förklara vad incitament för lönsamhet är istället för att prata om vinster och vinstjakt. Jag har inte sett en enda debatt med konkreta exempel på skillnaden i lärartäthet och behörighet mellan enskilda och kommunala huvudmän.

En minister måste kunna gå bortom talepunkter och grunda djupt i det politikområde man är satt att vara expert på.

Talepunkter kommer aldrig att lösa skolans problem.
För att samla en stark opinion för ett reformerat skolsystem måste skolministern lämna talepunkterna och förklara de krångliga lagtekniska detaljerna för tittarna. Om skolministern lyckas med det kommer gemene man att förstå varför det är så bråttom att få tillstånd en förändring av skolpeng, skolval och fri etableringsrätt.

Ett annat problem som uppstår när vi har en minister som inte kan debattera är att hon skjuter oppositionen ifrån sig, istället för att tillsammans börja lösa skolans problem.

Jag är oroad över valrörelsen och kommande mandatperiod om detta är skolministerns nivå på debatterna.

På återseende
/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: