Kompensationen som försvann

Jag har börjat scanna av verksamhetsplan/budget 2023. Det kommer bli svårt att lösa detta om jag ska uttrycka mig diplomatiskt. I de flesta kommuner jag kollat ligger den generella uppräkningen på en procent. Ett fåtal kommuner har lagt två procent i planeringen men ingen kommun har lagt över tre procent i de kommuner jag läst.

Vad är problemet med detta?

Jo, att den förväntade prisökningen i kommunal verksamhet väntas bli fem procent 2023. Det betyder att om en bok ökar med fem procent i pris får rektorerna en, eller två procent kompensation för att köpa en bok som är fem procent dyrare. Mellanskillnaden måste rektorn skramla fram.

Det kommer alltså bli ett glapp mellan den uppräkning av ramen som rektorerna får – och den ökade kostnad som ska ut.
Mellanskillnaden mellan en procent uppräkning av ramen och fem procent prisökning behöver rektorn hantera inom befintlig budget. Det betyder i praktiken fyraprocentig kostnadsminskning.

Det här hade inte varit ett stort problem om det var en engångsföreteelse men nu har kommuner lagt krav på kostnadsminskningar i flera år. Det betyder att en procent kostnadsminskningar 2019, två procent 2020, tre procent 2021, en procent 2022 blir sju procents effektiviseringskrav. Lägg där till mellan 3-4 procent 2023.
Det här innebär att lärare och andra yrkeskategorier i skolan behöver springa snabbare, undervisa mer, ha större elevgrupper och mindre läromedel. I budgetarna står det att detta går att göra med bibehållen och helst bättre kvalité.

Att läsa budgetar och konsekvensbeskrivningar från kommuner är att bevittna skolans förfall i realtid.

Den kompensation som utlovas i budgetarna försvinner snabbt när prisökningen äter upp den till frukost.
Detta, i kombination med det ofinansierade utbudsansvaret, med den fria etableringsrätten och skenande kostnader för kommunerna när enskilda huvudmän etablerar sig skapar en kommunsektor i kris.

I budgetarna läser jag inte om kris. Jag läser om att kvalitén ska behållas och helst öka. Jag läser om att detta kommer fungera eftersom politikerna har bestämt att det ska fungera.

Läs gärna min rapport Nyckeln till grundskolans finansiering.

Jag undrar om politiker som uttrycker sig så här någonsin besökt ett klassrum?

På återseende

/Linnea

Ett svar till ”Kompensationen som försvann”

  1. Elisabeth Nilsson profilbild
    Elisabeth Nilsson

    Vad värre är så är det inte enbart de senaste fem åren detta skett. Kommunerna har lagt sparbeting på en-två procent av tilldelad budget sedan trettio år då skolan kommunaliserades. Sen har politikerna slagit sig för bröstet och glatt höjt rösten för att tala om att de.minsann har satsat extra på skolan. Då har det mest handlat om engångssatsningar som inte leder till långsiktighet.
    Gläder mig att se dina kloka ord om skolans vardag men sörjer över att politiken inte vill se verkligheten och agera utifrån den.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: