Bättre skola i utsatta områden

Jag är så förbannat trött på att våra skolor omnämns som ”dåliga skolor”. Därav en del arga tweets den senaste tiden.
Jag har förmånen att på nära håll följa hur mina fantastiska lärare tar eleverna när de är sex år gamla från – kan inte – till kan. Det gäller såväl språket, uppförandenormer, det gäller sociala färdigheter, samhällskunskap, läsning, matematik och skrivande.

Att gå in i mina klasser är att bevittna progression med blotta ögat. Man kan bokstavligen höra polletten trilla ned hos eleverna, jag hör ”Ahaa”

Idag fick jag möjligheten att prata skola med Paulina Neuding på Svenska Dagbladets ledarredaktion. Lyssna gärna på avsnittet.
Det blev ett intressant samtal om segregation, skolsystem, pedagogik och de utmaningar vi har på min skola. Utmaningar har vi, det ska gudarna veta. Trots vårt oerhört tuffa utgångsläge lyckas vi väldigt bra eftersom lärarna inte ger upp på eleverna. De ger sig inte förrän de har förstått.

Skolor i särskilt utsatta områden är bättre än många andra skolor givet vårt elevunderlag. Det krävs ett särskilt lärarskap, lärarledarskap och det krävs en uthållig skolledning.

I morgon gör vi bokslut för läsåret 2021/2023. Vilket år vi haft tillsammans, jag, mina medarbetare och våra kära elever. Vi har kämpat tillsammans. Vi har tjafsat ibland. Jag har skällt på elever ibland när de är uppkäftiga mot lärarna/personalen men antalet kramar överstiger antalet allvarssamtal med råge. Precis som det ska vara.

Idag visade jag årets resultat för lärarna.
Om vi tittar på de elever som gått hos oss i fyra år är det 95 procent som har klarat kunskapskraven i svenska. Det är 97 procent av eleverna som klarat kunskapskraven i matematik.

Bland de elever som gått hos oss mindre än två år är det 80 procent av eleverna som klarar kunskapskraven i svenska och 86 procent som klarar kunskapskraven i matematik. Vi är något bra på spåren.
De elever som går hos oss i fyra år lär sig det de ska, men de som byter skola ofta får det svårare, av givna skäl.

Framgångsreceptet i den här årskursen har varit två lärare per klass, samma lärare från förskoleklass till årskurs tre, skolbibliotek med utbildad bibliotekarie, tryckt läromedel i de flesta ämnen och lärare som verkligen ger allt de har, varje dag för varje elev. Lärarna har knappt haft någon frånvaro de senaste fyra åren och de har arbetat som ett tight team i arbetslaget. De har även gett sig den på att alla föräldrar ska med på skoltåget och de har lyckats genom att ställa lika höga krav på föräldrarna som de gör på eleverna. Föräldrarna har tids nog blivit engagerade och de följer numera sina barns utveckling med intresse.

Nu är detta läsår slut. I augusti tar ett nytt vid och detta arbetslag tar emot varsin ny förskoleklass. Det ska bli otroligt spännande att följa deras resa ännu en gång.

Sa jag att jag har världens roligaste jobb?

På återseende

/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: