Riksdagens svek mot Sveriges grundskoleelever

Idag hade riksdagen chansen att rätta till ett av skolans största systemfel – det ofinansierade utbudsansvaret.
Det var väntat att förslaget skulle falla eftersom Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna hade aviserat hur de kommer att rösta

Dagens beslut innebär att riksdagen inte tar kommunernas underfinansiering på allvar. Det finns oerhört mycket fakta och många exempel på bordet som med all önskvärd tydlighet visar att kommunernas utbudsansvar skapar merkostnader.
När staten ger kommunerna ett ansvar behöver de skicka med finansiering för ansvaret. Nu väljer de att istället ge kommunerna ansvaret att tillhandahålla skolplatser för alla elever, men ersättningen skickas till friskolesektorn – som inte har det ansvaret.

Björn Åstrands förslag om differentierad skolpeng syftar inte till att sänka ersättningen till friskolor – förslagen syftar till att kompensera för kommunerna för sitt lagstadgade ansvar. Det är en viktig skillnad.

Det enda positiva i allt detta är att vinden har vänt. Partier på den borgliga sidan erkänner utbudsansvaret. Pendeln har svängt så kraftigt nu att den inte kommer att svänga tillbaka.

Det som gör mig mest bedrövad med dagens besked är nonchalansen inför att det är eleverna som betalar notan för friskolesektorns överkompensation. Det är eleverna som drabbas när vi finansierar grundskolan på detta sätt.

En fråga som behöver ett svar är – varför bryr sig C, L, M, SD och KD mer om enskilda huvudmäns ekonomiska intressen än elevernas rätt till en likvärdig grundskoleutbildning? De måste ställas till svars för sina ställningstaganden.

På återseende
/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: