Moderaternas partiledare kom ut som skolexpert

I partiledardebatten pratade Ulf Kristersson om att de 28 sämsta skolorna i Sverige är kommunala. Eftersom politikerna verkar veta vad som är en bra respektive dålig skola får de gärna berätta hur vi som arbetar i de här skolorna göra för att höja skolresultaten.

Vi får elever i förskoleklass som inte kan säga en korrekt mening på svenska. Vi får många elever som är födda i Sverige men som aldrig gått i förskola. Vi får elever som är nyanlända.
Det börjar och slutar elever varje vecka eftersom majoriteten av eleverna inte bor i hem som är ett förstahandskontrakt, villa eller bostadsrätt. Många bor inneboende hos släktingar. Vi får elever som inte kan äta med kniv och gaffel, som inte kan hålla i en penna och som aldrig varit i en grupp med andra barn förut. Det betyder att de inte kan sociala uppförandekoder, de kan inte förhandla lek samtidigt som de ofta bara kan 2-3 ord på svenska för att sätta ord på vad de tycker, känner och tänker. När vi tar emot elever i förskoleklass tar vi emot elever som inte kan svenska, även om de är födda här, som inte har någon förståelse för uppförandekoder och som aldrig har varit i en grupp. Det är av den här anledningen jag har F-3 lärare i förskoleklass för att vi måste lära eleverna läsa i förskoleklass. På så sätt kan vi göra årskurs ett två gånger. Annars har de inte en chans att klara kunskapskraven för årskurs 3. Vi kan inte ”bara undervisa”, vi måste även uppfostra barnen.

Vi gör samma screeningar som alla andra elever gör och det alla elever får rött på är ordförståelse. De har så stort underskott på svenska språket att de inte har en chans att komma ikapp. Uppförsbacken de har är som berget K2. Vi har högläsning varje dag men först måste vi ägna minst en timme åt att förklara alla svåra ord som kommer i texten. När vi ska gå igenom ett nytt område i matematiken måste vi gå igenom ord och begrepp. Vi måste sätta alla ord i nätverk och sammanhang för att de ska befästas. Allt detta tar tid. Det gör att vi inte hinner med alla läroplanens områden på lågstadiet, om vi tänker att eleverna ska befästa kunskapen. En sak som vi har arbetat mycket med är att få eleverna att säga till när de inte förstår.

Nu säger eleverna till och frågar- vad betyder det där ordet. Jag skällde ut en elev för ett par veckor sen och sa till eleven – sluta käfta emot din lärare, du ska göra som du blir tillsagd varpå eleven frågade – vad betyder käfta emot. Det är för att arbeta med elevernas språkutveckling som jag har anställt en skolbibliotekarie på heltid trots att skolan bara har drygt 200 elever. Ord som initiativ är svårt, eller att veta vad alla kroppsdelar heter, eller ord som förutsättning. Det är det här som gör att man inte kan titta på skolresultaten och säga – vilken dålig skola det där är. Man måste titta på skolans förutsättningar. När vi lyckas få eleverna att läsa, att börja bygga upp ett ordförråd på svenska, när de lär sig räknesätt och när de börjar fungera i grupp har de gjort en enorm progression från där de befann sig när de var sex är gamla. Även om vi inte når hela vägen fram. Vi lyckas väldigt bra trots oerhört svåra förutsättningar.

Läs det här inlägget av Jonas Vlachos om varför elevunderlaget är så oerhört viktigt att ta hänsyn till när man bedömer vilka skolor som är bra och inte. Skolinspektionen granskade elevunderlaget och inte om skolorna var bra eller inte. Det är dags att lagstiftarna förstår att det inte bara handlar om ”bra” och ”dåliga” skolor. Det handlar även om förutsättningar. Det handlar inte om att lärare och rektorer är dåliga. Det handlar om lärare och rektors utgångsläge och förutsättningar. Det handlar om skolans ramverk, om finansiering, om skolval som går stick i stäv med skollagens skrivningar om att utbildningen ska vara likvärdig varhelst den anordnas. Vi kan inte ta vårt kompensatoriska uppdrag på det sätt vi behöver när vi finansierar skolan på ett ineffektivt sätt. Vi vet vad vi skulle behöva göra men förutsättningarna finns inte. Vi har inte några monster på våra skolor som det ofta låter i debatten. Vi har otroligt vetgiriga elever som älskar sin skola mer än något annat.

Eleverna har en enorm uppförsbacke. Vi har otillräcklig lagstiftning som gör att vi till exempel inte får erbjuda gratis fritidshem av särskilda skäl. Vi får inte flytta elever permanent mot föräldrarnas vilja för att splittra destruktiva kluster på skolorna. Det vi gör är att vi tvingar in eleverna i ett dysfunktionellt skolsystem där de inte får rimliga förutsättningar att lyckas.

Hammarkullen, Rinkeby, Husby och andra särskilt utsatta områden är särskilt roliga områden att arbeta i. Jag älskar mina underbara elever och det är för deras skull som jag driver frågan om en mer effektiv och rättvis finansiering.
När vi styr och finansierar skolan på det här ineffektiva sättet sanktionerar politikerna att vi rektorer fattar beslut som bryter mot skollagen, sen får vi skäll av Skolinspektionen för att vi inte ger alla elever det stöd de har rätt till.

När vi som arbetar i skolan påpekar systemfelen och hur finansiering och förutsättningar hänger ihop blir vi kallade kommunister, valfrihetshatare och gud vet vad. Det enda vi vill är att våra elever ska få den utbildning skollagen säger att de har rätt till. Det saknas inte kunskap om vad som behövs förbättras i svensk skola. Det saknas politisk vilja och kunskap om de verkliga problemen. Det är för mycket kompisrelationer mellan politiker och lobbyister och för lite ansvarstagande för Sveriges grundskoleelever.

Nästa vecka har politikerna möjlighet att börja ta ansvar för Sveriges grundskoleelever. Ta chansen! För elevernas skull. Det är inte för min skull skolpengen behöver differentieras, det är för alla elever som idag inte får det stöd de behöver.

Det är hög tid att differentiera skolpengen och börja ta ansvar för elevernas skolgång. Läs gärna min rapport om grundskolans finansiering.

På återseende
/Linnea

Ett svar till ”Moderaternas partiledare kom ut som skolexpert”

  1. Anders Christensson profilbild
    Anders Christensson

    Du gör ett väldigt bra arbete genom att gå igenom o förklara inkompetensen hos Moderaternas ledare. Han har tidigare i praktiken visat den i de uppdrag han haft. Må vi framledes slippa honom på någon beslutsfunktion i landet.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: