Det blir en taktisk valrörelse

Liberalerna har gått ut och sagt att de vill begränsa vinsterna till enskilda huvudmän. Moderaterna vill villkora vinsterna med höga kvalitetskrav. Det är knäpptyst från friskolelobbyn och andra från borgerligheten. När Socialdemokraterna sa samma sak blev det ett väldans liv och företrädare för friskolesektorn sa att det var en krigsförklaring. Ledarskribenterna var inte nådiga i sin kritik.

Friskolesektorn vet att begränsning av vinster är en ickefråga. Moderaterna vill villkora vinster till höga kvalitetskrav. Det kommer inte drabba skolkoncernerna eftersom de har alla papper i ordning. De kan visa att de uppfyller lagkraven och eventuellt nya, hårdare kvalitetskrav. Friskolesektorn vet att det inte spelar någon roll eftersom de använder koncernbidrag. De vet att det inte spelar någon roll eftersom de har fastighetsbolag, skolmåltidsföretag och andra bolag som de kan föra skolpeng till – och dela ut vinst där. När Liberalerna och Moderaterna säger att de vill begränsa vinsterna gör de det av valtaktiska skäl.

De vet att opinionen inte vill ha vinster i skolan. De vet att lärar – och skolledarkåren blir allt mer utbildade i styrningen och att de vill ha förändring. Med begränsning av vinster – eller förbud för vinster kvarstår incitamentet för lönsamhet. Det är ett långt större problem än vinsterna. Det är incitamentet för lönsamhet som skapar jakten på lönsamma elever. Eftersom friskolesektorn är tyst efter Liberalernas utspel betyder det att de inte är oroliga.

De vill dock inte se en S-ledd regering efter nästa val eftersom de vet att det kommer innebära förhandlingar om skolans finansiering under nästa mandatperiod. Gå inte på M och L:s utspel om vinstbegränsningar. Det löser inte något av skolans problem, det skapar bara fler följdproblem. Om friskolesektorn hade sett detta som ett hot hade de höjt rösten men nu är de tysta. Friskolesektorn ser inte M och L:s utspel som en krigsförklaring.

Det betyder att det bara är valtaktik.

Gå inte på det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: