I vågskålen ligger grundskolan

Nu är det snart dags för riksdagen att rösta om förslaget om differentierad skolpeng. I debatten låter det som att syftet med förslaget är att sänka skolpengen till enskilda huvudmän. Det är en missuppfattning.

Syftet med att differentiera skolpengen är att ersätta hemkommunen för det lagstadgade utbudsansvaret. Det kan tyckas vara en semantisk skillnad, men det är viktigt att förstå att det inte finns något egenvärde i att sänka storleken på bidraget till enskilda huvudmän. Om inte hemkommunen haft merkostnader till följd av utbudsansvaret hade det inte funnits något förslag om differentierad skolpeng.

Det som ligger i vågskålen är hemkommunens förutsättningar att erbjuda likvärdig grundskoleutbildning i enligt med skollagens intentioner.

Det är därför viktigt att hemkommunerna får ersättning för det lagstadgadd ansvar de har

Bidrag på lika villkor när ansvaret huvudmännen har skiljer sig åt är dumt. Det försämrar hemkommumens förutsättningar att bedriva grundskola av hög kvalité. Det är också så att när vi har ett ofinansierat utbudsansvar ökar kostnaden för hemkommunens grundskola – trots att samma antal elever ska utbildas. Det är ineffektivt.

Om inte differentiering av grundbeloppet sker innebär det att enskilda huvudmäns incitament för överskott består. Inget vinstförbud i världen kan lösa det problemet.

Om inte differentiering införs kommer skolsegregationen att fortsätta öka, fler elever kommer lämna grundskolan utan betyg och kostnaden för varje elev kommer att fortsätta skena, helt i onödan.

Politikerna har några dagar på sig att rädda grundskolan. Ta chansen nu när ni har den! Visa att ni någon gång kan sätta elevernas bästa i centrum,

På återseende

/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: