Ersätt kommunerna på allas bekostnad

Ett vanligt argument från de som egentligen vill behålla nuvarande lagstiftningen, men som känner av opinions vindar är att kommunerna ska ersättas för utbudsansvaret utan att enskilda huvudmäns bidrag sänks.

Det går givetvis att tänka så – men det kommer att ske på allas bekostnad eftersom det ökar den totala kostnaden för grundskolan samtidigt som vi inte får ut mer undervisning. Resurser som skulle kunna ha gått till klassrummen kommer att gå till att finansiera hemkommunernas utbudsansvar samt friskolesektorns överkompensation.

Regeringens förslag om differentierad skolpeng innebär att vi omfördelar utifrån huvudmännens olika ansvar men inom befintlig resurstilldelning. Det är effektiv resursanvändning. Den huvudman som har ansvar får kompensation medan den huvudman som inte har ansvar får ett avdrag på bidraget.
Om man istället tänker att kommunerna ska kompenseras för utbudsansvaret – samtidigt som enskilda huvudmän inte ska få ett skolpliktsavdrag innebär det att det behövs mer resurser till grundskolan. De resurser som skjuts till går till att fortsätta överkompensera friskolesektorn för ett ansvar de inte har.

Skillnaden är alltså att – differentiering innebär att hemkommunen får ersättning för utbudsansvaret inom befintlig resurstilldelning.
Om man ska ersätta hemkommunerna utan ett skolpliktsavdrag för enskilda huvudmän innebär det att det behövs skjutas till mer resurser till grundskolan.

Det innebär samtidigt att de extra resurserna används för att kompensera för hemkommunernas lagstadgade överkapacitet.
De resurserna hade kunnat användas till undervisning men nu vill alltså en del politiker att resurser ska gå till att finansiera utbudsansvar istället för mer lärartid till elever.

Jag anser att det är ett enormt resursslöseri. Det gynnar inte Sveriges grundskoleelever.

Jag har tre avslutande frågor.
Om hemkommunerna ska ersättas utan att enskilda huvudmän får ett skolpliktsavdrag behöver mer resurser skjutas till, var ska dessa resurser tas ifrån?

Hur mycket är de som förespråkar denna modell beredda att höja skatterna?

Varför är det plötsligt legitimt med slöseri av skattemedel?

På återseende
/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: