Avskaffa det fria skolvalet i grundsärskolan

”Hej Linnea. Jag skriver till dig för att jag är förbannad.
Mitt barn har svår utvecklingsstörning och autism och nu ska han börja skolan. Jag och min man har skrivit tre skolor där vi vill att han ska gå men när vi fick placeringsbeslutet fick vi en helt annan skola.
Får kommunen göra så? Vi har ju valt andra skolor till vårt barn”

Jag fick ett meddelande av en vårdnadshavare från en kommun i norra Sverige.

Jag får ofta meddelanden från föräldrar runt om i Sverige som är förbannade för att de inte får den skola de valt åt sina barn. De senaste två åren har jag fått allt fler meddelanden från föräldrar vars barn tillhör målgruppen grundsärskola. De omfattas av det fria skolvalet men de får sällan de skolor de valt.
(det är egentligen ett önskemål eftersom alla skolor har maxkapacitet)

Hemkommunen är skyldig att tillhandahålla skolplatser till alla invånare i en kommun oavsett elevens behov och oavsett vilken skolform eleven ska gå i. Undantaget är specialskolor med riksintag.

Grundsärskola är en egen skolform där det precis som i grundskolan finns ett fritt skolval, på pappret. I praktiken finns det ett mycket begränsat skolval eftersom alla skolor i en kommun inte är anpassade för alla elevers behov. Min skola har en grundsärskola men det betyder inte att vi kan ta emot alla elever oavsett deras behov. Vi kan inte ta emot elever som kräver lift och andra hjälpmedel som tar mycket plats eftersom lokalerna inte tillåter det.

Jag har pratat med föräldrar som känner sig lurade eftersom de inte förstått att alla skolor inte kan ta emot alla elever. En vanlig kommentar är – varför får vi inte bara ett erbjudande om plats på en skola som är anpassad till mitt barn om vi ändå inte kan tas emot av alla skolor?
Det här är en viktig och relevant invändning.

Jag är för ett fritt skolval till grundskola/förskola/gymnasium men inte till grundsärskolan.

Många av de som hör av sig bor i mindre kommuner och då finns det ofta bara en, eller kanske två grundsärskolor och då blir det inte mycket till skolval. Många kommuner har brist på platser i grundsärskolan och därmed är det bestämt på förhand var eleverna ska gå. Ändå ska föräldrarna välja vilket blir ett skenval.

Jag skulle vilja att politikerna:
– Tar bort det fria skolvalet i grundsärskolan och istället inför skyldighet att skicka platserbjudande om plats till de skolor som kan ta emot eleverna som är mottagna i grundsärskolan.
– Reglerade skolskjutsförfarandet till elever i grundsärskolan för att underlätta för vårdnadshavarna.
– Reglerar grundsärskolan vad gäller lokaltillgång, mottagningsprocess och bemanning.
– Inför en obligatorisk kurs på alla lärarutbildningar i att undervisa elever som är individintegrerade så att lärarna i grundskolan är förberedda att undervisa elever som tillhör grundsärskolans målgrupp.

Med dessa förändringar kommer legitimiteten för mottagningsförfarandet till grundsärskolan förbättras.

På återseende
/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: