Släpp vinsten fri – det är vår

Socialdemokraterna har satsat hela valrörelsekapitalet på det meningslösa förslaget att förbjuda vinster i skolan. ”Stoppa vinsterna” är en paroll och talepunkt men det löser inte skolans finansieringsproblem. Moderaterna var inte sena att haka på, men med en öppning att villkora vinster med höga kvalitetskrav. Mer byråkrati och kontroll. Moderaterna har å sin sida satsat hela valrörelsekapitalet på hårdare tag, bättre lärare och mer kontroll. Det kommer inte heller lösa några av skolans problem.

Liberalerna har bytt partiledare. Ut med Nyamko Sabuni som inte lyckats samla opinionen och in med Johan Pehrson som satsat hela valrörelsekapitalet på att vara käck och folklig.
Samma dåliga politik i en ny paketering. Samma illiberala politik men nu i stövlar, slips och hatt.

Jag har känt ett visst hopp mitt i all hopplöshet men det försvann idag när Liberalerna gick ut med att de ska verka för begränsning av vinster. Det är ett meningslöst förslag från Socialdemokraterna och det är ett lika meningslöst förslag från Liberalerna. Olika sidor av samma mynt.

Vinster är inte ett problem i skolan.
Incitamentet för lönsamhet är problemet och det kommer man inte åt med vinster eftersom incitamentet för lönsamhet inte ligger i vinstutdelningen. Alla som kan något som företagsekonomi vet att koncerner använder koncernbidrag för att flytta resurser inom koncernen. Alla som kan något om skolkoncerner vet att vinstuttagen är små och att koncerner inte främst gör utdelning. De använder överskottet för expansion och det är ett mycket större problem än eventuella vinstuttag.

Det enda sättet för enskilda huvudmän att göra överskott är att bedriva undervisning till lägre kostnad per elev jämfört med hemkommunen. Det gör man genom att ha lägre andel behöriga lärare jämfört med kommunen, man har fler elever per lärare och mer konsultativ elevhälsa. Enskilda huvudmän har i lägre utsträckning än kommunala huvudmän skolbibliotek med utbildad bibliotekarie. Detta sammantaget skapar lägre undervisningskostnad per elev eftersom enskilda huvudmän ersätts med hemkommunens snittkostnad per elev.

Detta mina vänner är skolans största problem.
Att begränsa vinster löser inte problemet med incitamentet för lönsamhet. Att ägna valrörelsen åt att prata om vinster är populistiskt, det tar fokus från skolans verkliga problem men framförallt är det meningslöst.

Liberalerna går fram med förslag att begränsa vinsterna för att slippa prata om skolpengens konstruktion. Gå inte på det. Vi måste fortsätta att prata om skolpengens konstruktion och incitamentet för lönsamhet.
Jag hoppas att fler genomskådar dem och inte går på deras talepunkter om att ta skolans problem på allvar.

Liberalerna driver illiberal skolpolitik. Det gjorde det igår, det gör de idag och det kommer de att göra imorgon.

Håll ögat på bollen i valrörelsen.

På återseende!

/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: