Frågorna som aldrig blir besvarade

När det kommer till skolans styrning känns det som att vi går långsamt, men inte bakåt. Det rör på sig. Fler förstår och fler säger ifrån. Fler kräver förändring.

Om du vill ha ett klokt svar måste du också fråga klokt, sa Johann Wolfgang von Goethe en gång. Jag är intresserad av olika perspektiv men framförallt vill jag förstå på djupet varför.

En sådan fråga är den om skolpengens konstruktion. Jag har förklarat några hundra gånger vid det här laget hur skolpengens konstuktion fungerar och jag har ställt frågan vad det är som är bra med skolpengen till försvararna för nuvarande system. Jag får aldrig svar på vad det är som är bra med nuvarande skolpengsprincip.

Jag får svar – men inte på den fråga jag ställde. Istället får jag veta vad de de vill förändra vad gäller transparens och hurvida staten ska reglera skolpengen. Det är intressanta frågor att diskutera men det är inte den fråga jag söker svar på.

Om vi tar skolförordningens likabehandlingsprincip till exempel. Den får konsekvensen att hemkommunen måste ersätta enskilda huvudmän när de har undetskott. Min fråga är då – varför är det bra?

När en enskild huvudman etablerar sig uppstår tomma skolplatser hos hemkommunens skolor och kostnaden per elev ökar. Varför är det bra, och hur hade man tänkt att hemkommunen ska kunna anpassa sig när de samtidigt har utbudsansvar?

När enskilda huvudmän etablerar sig blir det dyrare att utbilda samma antal elever i kommunen. Varför är det bra?

Så här kan man hålla på i evigheter. Jag skulle vilja diskutera dessa frågor bortom de förvaltningstekniska detaljerna för att få fatt i hur det kommer sig att det finns en stark övertygelse om att detta är bra. För vem/vilka är det bra?

Jag tror inte att det är så enkelt som att det bara är ett ekonomiskt intresse och personliga vänskapsband eller yrkesmässiga lojaliteter. Jag tror att det finns en djupare dimension på detta, och den behöver komma upp till ytan.

Först helg. Sen fortsätter vi att tänka på detta.

På återseende

/ Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: