Reglera mera

Idag har Filippa Mannerheim en artikel i Göteborgsposten om vikten av att skolan regleras. Det tog inte många minuter innan hon fick mothugg från de som motsätter sig en reglerad skola. Det är oerhört problematiskt att det finns krafter som vill att skolan ska fortsätta att vara vilda västern.

Fördelen med regleringar av skolan är många.
– De som arbetar i skolan får förutsägbarhet vilket skapar trygghet.
Om lärare visste hur mycket undervisningstid de kommer att ha, hur många klasser de kommer att undervisa, hur många elever det kommer vara i varje klass samt hur många mentorselever de kommer ha skulle fler vilja studera till lärare.

Idag kan lärare ha 900 undervisningsminuter i vissa skolor, och 1300 minuter i andra skolor. En del lärare undervisar i klasser med 35 elever och andra i klasser med 20 elever.

Att välja skola att arbeta på ska inte vara ett lotteri. Varje lärare måste på förhand veta hur hög deras arbetsbelastning kommer vara.

Vi behöver även reglera tillgången på specialsalar och skolbibliotek.
Eftersom skolpengen är lika mellan huvudmännen måste enskilda huvudmän bedriva undervisning till lägre kostnad per elev. Ett sätt att göra det är att teckna avtal med en restaurang för att slippa ha ett eget skolmåltidskök. Det är billigare att hyra in sig några timmar i en idrottshall än att ha en egen idrottshall. Om vi fick regleringar av vad en skola ska innehålla kommer incitamentet för lönsamhet att minska.

När incitamentet är att hela tiden bedriva undervisning till lägre kostnad jämfört med kommunen minskar kommer också skolans kvalitet att öka.

Att verka för en reglering av skolan är av omtanke på eleverna. Vi får inte glömma att skollagen slår fast att utbildningen ska vara likvärdig varhelst den anordnas.

Likvärdighet handlar inte bara om utbildningens innehåll utan även om tillgång till förutsättningar för undervisning, goda förutsättningar för lärmiljö och en god skolhälsa.

På återseende

/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: