Vem finansierar Rektor Linnea?

I takt med att jag syns allt mer i media och får fler följare på twitter får jag allt oftare frågan om vem som finansierar mig. Här kommer svaret på den frågan.

När jag var 13 år hade jag mitt första sommarjobb i en lanthandel i grannbyn. Jag tjänade 10 000 kronor på en månad och för de pengarna köpte jag en cykel för 4500 kronor och de kvarvarande 5 500 kronorna gav jag till WWF eftersom jag tyckte att de gjorde ett bra jobb för djuren.

När jag studerade till lärare och läste i Addis Abeba finansierade jag en bank för fattiga kvinnor i ett bergsområde. Jag tog alla mina besparingar och gav till banken för att de skulle ha ett startkapital i banken. Vi vet att mikrokrediter hjälper kvinnor ur fattigdomen eftersom de får möjlighet att komma igång med företagande.

Jag har sedan jag gick ur gymnasiet och började studera varit månadsgivare till olika organisationer såsom Actionaid och UNHCR och sedan några år tillbaka ger jag 850 kronor i månaden till Tankesmedjan Balans.

Varför berättar jag det här?
Jo, för att det verkar otänkbart för vissa att någon kan göra något utan egen vinning. Hur hamnade vi där, där att göra något för andra misstänkliggörs.
Det är sorgligt.

Vem finansierar Rektor Linnea?
Till största delen gör jag det själv. Jag arbetar som skolledare och har därför en hög chefslön. Jag lever billigt och har en man som nuförtiden har ett heltidsarbete efter att ha studerat och sedan varit arbetslös i ett år. Vi har inte några barn vilket betyder att vi har låga omkostnader.

Jag har ett företag för att administrera momsen för de böcker jag skrivit och de uppdrag jag får ersättning för. Det var en revisor som sade åt mig att det är bättre att ha ett företag för att hantera momsen och det har jag inte ångrat. På mitt företagskonto har jag ca 24 000 kronor och snart ska jag betala in 12 000 kronor i skatt. Mina böcker har jag finansierat själv och betalat cirka 7 000 för korrigering och språkbearbetning. Eftersom jag har en chefslön har jag råd med det. Allt eftersom jag har sålt böcker har jag använt överskottet från böckerna till att finansiera nästa bok, osv.

Jag får ersättning för tåg/boende när jag reser bort för panelsamtal och föreläsningar. Det är rimligt eftersom jag anlitas för att prata om något som andra vill lära sig om av mig.
Jag tänker så här kring detta. När jag ska prata om skolan behöver jag sällan förbereda mig eftersom jag kan frågan på mina fem fingrar. Det jag har lagt ner ofantligt många timmar på är att lära mig allt jag kan. Det jobbet har jag gjort på egen hand. Jag har ägnat cirka 30-40 timmar i veckan av min fritid åt att läsa böcker, utredningar, studier, statistik och offentliga handlingar om skolans styrning. Det är ett arbete jag fått noll kronor för att göra eftersom jag gör det på min fritid. Då är det rimligt att jag får viss ersättning för att åka land och rike runt och prata om det jag kan, som andra vill lära sig mer om.

Jag tar inte ersättning om jag ska prata inför till exempel lärare, föräldrar och skolledare. När jag pratar för partier, fackförbund och etablerade organisationer får jag betalt ibland. Den högsta ersättningen jag fått är 8 000 för en föreläsning. Oftast får jag mellan 1 000 – 5 000 kronor per föreläsning, ibland lite mer. Digitala föreläsningar gör jag oftast gratis. Jag har mitt opinionsarbete godkänt som bisyssla av min arbetsgivare och de har godkänt att jag har ett företag och att jag får ersättning för föreläsningsuppdrag.

År 2020 bestämde jag mig för att satsa på att vara en del av skoldebatten i valrörelsen för att väcka opinion för en annan styrning av skolan, och av respekt för mitt arbete och mina medarbetare har jag valt att vara ledig från rektorsjobbet i valrörelsen. För att ha råd att vara tjänstledig i några veckor i höst har jag lagt undan tusen kronor i månaden i ca 1,5 år för att klara mig utan en månadslön i höst. Nu tror jag inte att det blir så mycket tjänstledigt eftersom det visade sig när jag simulerade min semester att jag hade många semesterdagar sparade och mycket övertid att kvitta ut.

Jag gör inte det jag gör för att tjäna pengar eftersom jag inte är intresserad av pengar. Varför skulle jag dra in pengar och lägga dem på hög? Jag ser ingen anledning till det. Min enda drivkraft är att skapa en bättre, och mer likvärdig skola så att alla elever får en bra utbildning oavsett vilka föräldrar de har. Jag jobbar i ett av Sveriges tuffaste områden och jag kommer aldrig ge upp kampen för att mina elever ska få samma möjligheter att fatta kloka, fria beslut om deras framtida livsval. För att det ska vara möjligt måste de få riktigt goda förutsättningar att klara grundskolan med godkända betyg. Det går inte i en marknadsstyrd skola.

Så, för att svara de som undrar.
Jag är partipolitiskt obunden men jag samarbetar med alla som vill bidra till en mer likvärdig skola, oavsett om det är moderater eller socialdemokrater. Jag är inte finansierad av vare sig LO, Sossarna eller Lärarförbundet, eller någon annan heller för den delen. Jag har chefslön och pengarna som inte går till hyra, mat och bilen gör mest nytta i kampen för en mer likvärdig skola.

En viktig sak.
Jag är bara en vanlig rektor som vill att alla barn ska få samma chans i livet vilket aldrig kan bli verklighet i en marknadsstyrd skola. Att göra skolan mer likvärdig har alltid varit, och kommer alltid vara min enda drivkraft.

På återseende
/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: