Använd nyckeln till grundskolans finansiering

Igår släppte jag min rapport Nyckeln till grundskolans finansiering. Äntligen är den färdig och ute till allmän beskådan.

För ett par år sedan fick jag ett mail från en rektor och när jag öppnade meddelandet fick jag kalla kårar. Rektorn i fråga hade vid tidpunkten åkt in och ut från sjukhuset den senaste tiden med blödande magsår. Det resulterade att hon sade upp sig från sin tjänst i sin kommun och enligt henne själv kommer hon aldrig att återvända till skolan.

Vi läser i undersökningar att rektorer stannar maximalt i ett par år på sin skola. Många lärare lämnar yrket.

När jag läser budgetar har jag med mig min egen erfarenhet av att ha orimligt hög arbetsbelastning emellanåt, andra rektorers vittnesmål och jag har statistiken på omsättningen av rektorer.
När jag läser i budgetar att man torrt konstaterar att – det går att minska resurserna och samtidigt öka kvalitén. Jag läser att när verksamhetens behov står emot budget i balans ska rektorerna prioritera budget i balans.

Med detta som bakgrund bestämde jag mig 2019 att börja läsa budgetarna systematiskt. Jag ville se om det fanns mönster, och i så fall vilka mönster. Jag vill se utvecklingen över tid och framförallt vill jag ha välgrundade argument för att problematisera detta.

Budgeten är mitt verktyg att göra skola. Utan en budget kan jag inte organisera undervisning vilket gör finansieringen helt central.
I min nya rapport har jag som vanligt, läst budgetar men jag har också gått igenom alla 290 resursfördelningsmodeller med utgångspunkt i strukturersättningen.

Eftersom det finns flera problem med grundskolans finansiering har jag också ett avsnitt kring skolpeng, fri etableringsrätt och en redogörelse för hur kommuner beskriver hur de påverkas ekonomiskt och organisatoriskt när enskilda huvudmän etablerar sig och expanderar.

Slutligen ger jag en rad förslag på nödvändiga reformer för att rätta till problemet.

Nu finns det ett facit och en nyckel till grundskolans finansiering.
Använd den!

På återseende
/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: