Vad menar de som säger att lärare och rektorer måste bli bättre?

Varje gång jag hör att – rektorer och lärare måste bli bättre tänker jag, på vad då?

Jag undrar om de som uttrycker sig så anser att lärare och rektorer är generellt dåliga. Dåliga på vad kan man ju fråga sig?
Är de dåliga på att hålla ordning i klasserna, dåliga på att hålla utvecklingssamtal eller är de dåligt pålästa i sina ämnen?
Vad är rektorerna dåliga på? Leda möten, hålla medarbetarsamtal, hålla budgeten i balans eller är de dåliga på att vikariera i klasserna?
Det framgår aldrig utan det som uttrycks är att lärare och rektorer måste sluta vara så dåliga och börja bli bättre.
Det är ofta svepande formuleringar om att problemet i skolan är lärarna och rektorernas dåliga ledarskap, att undervisningen måste bli bättre och att ledarskapet måste stärkas.

Jag tror att detta sätt att uttrycka sig är en skenmanöver och ett sätt att inte adressera frågan om skolans styrning. Det är lättare att prata om att lärare och rektorer måste bli bättre på sitt jobb än att prata om att lagstiftningen kring skolpeng och skolval för att ta två exempel. Det är lättare att prata om förträffligheten med systematiskt kvalitetsarbete än att prata om kommunernas bristande ekonomistyrning.

Lärare och rektorer är anställda och de har rätt till rimlig arbetsbelastning. Det är intressant att när man pratar om anställda i välfärden är det aldrig systemfelen i hur vi finansierar och organiserar som är problemet, det är alltid brister hos personalen.

Nästa gång du hör någon säga att – Lärare och rektorer måste bli bättre, ställ då frågan om vad de ska bli bättre på. Fråga också vilken lärare eller rektor de menar.

Det måste bli ett slut på skuldbeläggandet av lärare och rektorer.
Problemet är hur vi organiserar och finansierar skolan och det är det debatten ska handla om.

På återseende

/Linnea

Ett svar till ”Vad menar de som säger att lärare och rektorer måste bli bättre?”

 1. Hej Linnea,

  Ni sitter mitt i det och ibland är det svårt att se skogen för alla träd.

  Det är ni rektorer och lärare och förhoppningsvis också skolledare och annan skolpersonal på det de är specialiserade på och för, som kan få en skola att fungera och göra rätt saker för att våra barn och ungdomar skall få den stimulans och utveckling de behöver under sin uppväxt.

  Dessvärre sitter ni oförskyllt med en dålig ledning (kan finnas enstaka undantag) i form av politiker och säkert en hel del byråkrater i 290 kommuner som inte har varken era kunskaper om skolan eller erfarenhet av vad ett gott ledarskap innebär. Det framgår av det du skriver om att det enda språk de behärskar är ordet nedskärning. Det är ovärdigt ledarskap. De har uppenbart inte den kompetens som behövs för att ”chefa” över skolverksamhet.

  Därtill har jag fått ett intryck av att byråkratin lägger på onödiga uppgifter och just byråkrati som inte tillför varken er eller eleverna något och ökar stressen.

  Det som skolan bör fokusera och mäta för att utvecklas är det som är relevant för eleverna och för er och till detta skall finnas väl fungerande IT-system som stödjer verksamheten och er i ert arbete – inte motiverar och föder en byråkrati. Jag ser f ö samma fenomen inom vården.

  Den kommunala styrningen är förutom att det är en extra politisk nivå med egen vilja som gör lite som de vill på 290 olika sätt också ett hinder för utveckling av skolan.

  Detta är också orsakerna till att jag driver frågan om (åter)förstatligande så tydligt.

  Det är ni som är professionen och det är ni som baserat på en sund läroplan och klara riktlinjer för vad en skola är och vad den skall göra skall ha uppdraget att driva skolan utan mellanhänder. För detta skall ni erhålla de medel som behövs varje år ur statskassan. Ni tar ansvaret för att anställa, organisera och utveckla er verksamhet.

  Jag skriver en del till i min bok ”Sverige – ett land för oss alla” om just dessa frågor och om hur det skulle kunna förverkligas. Boken handlar om ett rättvisare Sverige för allas vår skull.

  Du gör ett fantastiskt jobb och jag är väldigt imponerad av din flit och din hängivenhet. Jag skriver detta som en uppmuntran att tänka ännu friare än du redan gör.

  Min ambition är främst att få se ett bättre Sverige där skolan är den viktigaste pusselbiten.

  Med vänlig hälsning, Rolf Norberg i Mjölby

  Skickat från min iPhone

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: