Lazy journalism eller bara ofullständig journalistik?

I morse på väg till arbetet läste jag en artikel i Göteborgsposten som handlade om betygen för årskurs nio i Göteborg.
Det som främst påverkar elevernas meritvärde är föräldrarnas utbildningsbakgrund. Drygt 50 procent av meritvärdet går att härleda till föräldrarnas utbildningsnivå vilket gör det till den faktor som ger tydligast utslag. Med det i minnet tänkte jag att det är detta som artikeln kommer att handla om.
Det var det inte visade det sig.

Artikeln var reklamtext för Jensen i Göteborg. Ni har hört talas om den skolan förut. Rektorn skröt i DN och GP att han minsann hade arbetat hårt för att byta ut elevunderlaget. Som han kämpade för att bli av med de elever som inte passade in på hans skola.
Läsåret 2015/2016 hade de 49 procent föräldrar med eftergymnasial utbildning. Nu har de 83 procent. De har även sänkt andelen elever med utländsk bakgrund.

I DN artikeln berättade rektorn att – 90 procent av eleverna kom från socialt utsatta områden och atmosfären på skolan präglades verkligen inte av den trygghet och studiero vi i dag är så stolta över. Med stenhård disciplin och fokus på de mest studiemotiverade eleverna förändrades detta, fortsätter rektorn. Idag kommer minst 90% av våra elever från vårt närområde och vi lockar utan tvekan stadens mest ambitiösa och skötsamma elever.

De kommunala skolorna i Göteborg har ett snitt på 64 procent föräldrar med eftergymnasial utbildning. Jensen har alltså 19 procent högre andel högutbildade föräldrar.

När det gäller avvikelsen mellan betyg på Nationella proven och betyget i ämnet får 80 procent av eleverna högre betyg i matematik.
De har höga betygssnitt i praktiskt-estetiska ämnen, samtidigt som de saknar behöriga lärare i bland annat bild.

Det som Jensen gör är ett utmärkt exempel på att skapa lönsamhet på varje elev. Höga betygssnitt ger bra rykte för skolan och bra rykte attraherar elever. Hög andel elever från akademiska hem möjliggör stora klasser och med stora klasser skapar man överskott. Det är nämligen det enda sättet för skolkoncernerna att skapa överskott, att bedriva undervisning till lägre kostnad per elev jämfört med kommunens snitt.

Jag har skrivit ett lite längre blogginlägg om Jensen. Läs det här.

Det är detta som artikeln borde ha handlat om.
Är detta som brukar kallas för lazy journalism, eller är det bara okunskap från journalisten att inte kontrollera siffrorna i Skolverkets databaser?

Det tog mig två minuter att plocka fram alla siffror för Jensen i Göteborg. Det borde journalisten också hunnit göra.

På återseende
/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: