Tyst lärarhjon!

Ulla Hamilton har skrivit en replik på artikeln som undertecknats av 285 lärare och andra yrkeskategorier i skolan. Ulla Hamiltons budskap är att lärare kan välja att arbeta någon annanstans om de är missnöjda.

Ulla Hamilton skriver att lärarnas text innehåller en rad fel. Några sakfel i lärarnas text är svår att hitta men i Ullas egen text lyser lampan rött.

  1. Ulla Hamilton menar att skolan är reglerad.
    Det är direkt felaktigt att hävda att skolan är målstyrd.
    Att det finns regler för nyetablering och expansion gör inte att skolan är reglerad. Vi har fri etableringsrätt vilket innebär att vem som helst är fri att skicka in ansökan om nyetablering eller expansion.
  2. Ulla Hamilton menar att lärarna saknar elevperspektivet
    I sin replik skriver Ulla följande – Skolan är till för eleven och det är ett perspektiv som debattörerna saknar. Ni betraktar en etablering av en fristående skola som en förlust och belastning för en kommun när det i själva verket är en vinst för eleverna och för deras föräldrar. Så många som tre av fyra föräldrar tycker det är viktigt att få välja skola. En friskola påtvingas nämligen inte kommunen, föräldrarna eller eleverna – det är ett fritt val. Precis som det är för lärarna att arbeta i den.

Ulla Hamilton menar att skolan är till för eleverna. Jag undrar varför hon lyfter fram eleverna i tid och otid. Hamilton företräder inte Sveriges elever. Elever och föräldrar kan inte bli medlemmar i Friskolornas Riksförbund, Hamilton företräder enskilda huvudmäns ekonomiska intressen.

Jag, och många med mig ägnar flera timmar i veckan åt att beskriva vad som sker i kommunerna när enskilda huvudmän ansöker om etablering. Det står i kommunrevisioner, i konsekvensbeskrivningar, i budgetar och nämndprotokoll att enskilda huvudmäns nyetablering och expansion leder till budgetunderskott för hemkommunen. Det är inte en åsikt utan något som står i beskrivet i hundratals offentliga handlingar. När lärarna förklarar detta har de rätt, samtidigt som Hamilton har fel när hon hävdar att det inte stämmer.

Hamilton menar att ett argument för den fria etableringsrätten är att föräldrar vill ha det fria skolvalet. Det är viktigt att komma ihåg att det föräldrarna gör när de får dessa frågor är att de bekräftar sitt val utifrån egenintressen. Föräldrarnas åsikter om att de får önska skolplacering säger ingenting om påverkan på skolan som helhet.

Ulla Hamilton får F för den här artikeln, inte bara för att den har undermålig argumentation utan för att hon insinuerar att lärarna som skrivit texten har gjort det av egoistiska skäl.

Det enda vi som arbetar i skolan vill, är att skolsystemet ska lagas, att vi ska få goda förutsättningar att göra det vi älskar – att lära eleverna grejer och därmed bidra till samhällsutvecklingen.
När lärare och skolledare lägger sin fritid på att verka för ett mer likvärdigt och rättvist skolsystem gör vi det av omsorg av eleverna. Till skillnad från Ulla Hamilton som främst företräder företag.

Friskolor är inte ett problem men marknadsstyrningen av skolan är det.

På återseende

/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: