Den ofria valfrihetsprincipen

Igår var jag inbjuden till M-kvinnorna i Stockholms län för att prata valfrihet och skolval. Det var verkligen roligt.
Jag insåg under och efter seminariet hur mycket jag har saknat att prata idéfrågor och grundläggande värden. Min tid går främst åt att prata förvaltningstekniska detaljer och lagstiftning.

Det är en sak som skaver hos mig och det är det faktum att vi å ena sidan har en valfrihetsprincip där föräldrar har möjlighet att önska skola för sina barn. Det är rätt och riktigt.
Men, å andra sidan är det så att samtidigt som vi konstruerar skolvalet utifrån valfrihetsprincipen är själva konstruktionen i systemet att man måste vara systemsmart för att maximera nyttan av systemet. Om man måste vara systemsmart för att navigera i ett system som bygger på en valfrihetsprincip tänker jag att systemet inte gynnar den valfrihetsprincip som systemet vilar på.

Ett exempel är köer. För att dra nytta av köer måste du vara systemsmart. Du måste veta var du kommer att bo när ditt barn är sex år och ska börja förskoleklass. Du måste veta hur man registrerar sig i kön och du måste hålla reda på vilka köer du vill stå i eftersom de inte finns på samma plattform. Köer är orättvist eftersom skolplatser är paxade på förhand, och det går stick i stäv med den valfrihetsprincip som systemet vilar på.

Nuvarande lagstiftning rörande skolval bygger på en valfrihetsprincip samtidigt som konstruktionen i systemet skapar ofrihet för de som inte är systemsmarta, och inte flyttar till en annan ort under barnets första sex år.
De som inte är systemsmarta lämnas utanför och det går emot systemets grundläggande princip.

De som är systemsmarta gynnas av detta system men skolan som helhet missgynnas. De som är systemsmarta ställer sina barn i kö och det innebär att andras barn lämnas utanför. De som är systemsmarta kan navigera i ett snårigt system medan andra lämnas utanför.

Det är hög tid att ändra på detta. Vi ska ha ett skolvalssystem som både bygger på principen om valfrihet och har en konstruktion som stödjer den principen. Vi ska ha ett skolval som inte förutsätter att du är systemsmart. Vi ska ha ett skolval som är rättvist även om du flyttar mellan barnets första levnadsår och barnets sjätte levnadsår.

Vi ska ha ett gemensamt skolval där alla önskar skola samtidigt och utifrån samma principer. Det är modernt, det bygger på valfrihetsprincipen och du har reell möjlighet att ta del av systemet oavsett om du är systemsmart eller inte. Både i teori och praktik. Köerna måste bort och alla vårdnadshavare ska ha samma förutsättningar att fatta kloka beslut för sina barn.

Det gynnar alla.

På återseende

/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: