Veckan då SKR skapar dålig stämning

Sveriges kommuner och regioner presenterade prognosen för PKV den 28:e april. PKV står för prisindex i kommunal verksamhet och indexet visar hur kommunernas kostnadsutveckling prognostiseras de kommande åren.

2021 var PKV 2,7 procent.
2022 är PKV 2,9 procent.
2023 förväntas PKV vara 5 procent.

Det är 2023 års prognos som är bomben. Fem procent är högt och det betyder att kommunerna behöver få uppräkning av ramen med fem procent för att slippa göra strukturella kostnadsminskningar.

Jag har läst budgetar sedan 2019 och majoriteten av kommunerna kompenseras med mellan 0,5-2 procent per år. År 2021 var det 97,9 procent av kommunerna som hade krav på effektivisering i utbildningsverksamheten.
Sedan kom pandemin och därmed omfattande statsbidrag som har skapat konstgjord andning i kommunerna. Kommunerna har fått syrgas som räcker i maximalt ett år. Nu är det 2022 och syrgasen är på väg att ta slut.

Tiden går fort och snart är vi framme vid 2023 och då är den förväntande prisökningen fem procent.
Utifrån min kunskap om kommunernas ekonomiska situation blir jag väldigt orolig över hur detta ska lösas.

Om jag ska vara helt ärlig så kommer inte kommunerna att kunna lösa detta. Det kommer bli enorma effektiviseringskrav 2023 och det kommer drabba elever och lärare. De kommer behöva betala 5 procent prisökning med mer att göra eftersom färre kollegor ska utföra samma arbete till förväntad högre kvalité.

Jag är orolig eftersom lärare och andra yrkeskategorier redan arbetar i slimmade organisationer. Jag är orolig eftersom de kommer bli färre men eleverna ska ha samma undervisning, de ska ha rastaktiviteter och ett fungerande fritidshem. Hur ska det gå när kommuner kommer att ha krav på kostnadsminskningar på cirka 3,5-5 procent? I många kommuner pratar vi summor i hundramiljonersklassen. Det betyder att klasstorlekarna kommer att öka, elevgrupperna på fritidshemmet kommer att bli mycket större, lärarnas undervisningstid kommer att öka och det innebär att rektor får i uppgift att lösa problemet eftersom vi känner verksamheten bäst.

Budget i balans och en verksamhet i balans kommer vara en omöjlig ekvation 2023 vilket innebär att de kommunala huvudmännen kommer att sanktionera att rektorerna fattar beslut som står i direkt strid med skollagens skrivningar.

På återseende

/Linnea


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: