Segern i Malmö, Halmstad och Partille

Idag deltog jag i ett panelsamtal om likvärdig skola på Kvalitetsmässan. En person i publiken tyckte att vi var för deppiga och bara pratade om skolans problem.

Jag har tänkt lite på det efter att jag fick den kommentaren. Det stämmer att jag ofta pratar och skriver om skolans problem. Det är ett medvetet val för mig eftersom det finns en uppsjö av personer som livnär sig på skolutvecklingslingo. Jag vill inte ge mig in i den myrstacken. Skolan lider av akuta problem och det är dessa jag adresserar i skoldebatten.

Den senaste tiden har kommuner tagit hem tre viktiga segrar.

1. Malmö stad vann ett mål i högsta förvaltningsdomstolen där de fick rätt att kvitta underskott mot överskott på så vis slippa ersätta enskilda huvudmän. Om vi har tur följer andra kommuner efter.
Det skrev bland annat Dagens Samhälle om.

2. I Halmstad har kommunen vunnit en viktig delseger mot zombieskolan John Bauer.
Hallandspostens stjärna Mattias Karlsson skrev en text om det nyligen.

3. Idag skrev lokaltidningen i Partille att politikerna gått samman och stoppat den planerade byggnationen för Internationella Engelska Skolan. Politikerna tog sitt förnuft till fånga och avslog eftersom en etablering av IES skulle innebära överskott på skolplatser fram till 2030.

Det finns hopp om livet.
Allt fler förstår problemet med skolsystemet. Allt fler förstår att vi inte kan fortsätta med detta ineffektiva resursfördelningssystem som har plågat Svensk skola sedan 1997.

Förändringens vindar blåser.

Jag avslutar med några ord från Mattias Karlsson på Hallandsposten.
”Men för att på allvar bekämpa zombieskolan, och marknadsskolan i stort, behövs förändringar av dagens skolsystem. De kommunalt drivna skolorna har ett större ansvar än de fristående aktörerna, och det ansvaret kostar. Detta beror på att en kommun alltid har det yttersta ansvaret för att alla elever ska få en placering på en skola. Det ansvaret har inte friskolorna. Därför behöver skolpengen differentieras så att kommunerna får mer resurser till sina skolor än de fristående skolorna. Som av en händelse finns det ett sådant förslag på riksdagens bord, och i början av juni väntas beslut i frågan.

Men som det ser ut i dag finns det inget stöd i riksdagen för förslaget om en differentierad skolpeng. Det visar med all tydlighet att en majoritet av riksdagsledamöterna bryr sig mer om en zombieskola än elevernas undervisning. På något annat sätt kan man inte tolka oviljan att ge sitt stöd till en differentierad skolpeng. Det är inte att ta ansvar för den svenska skolans framtid.

På återseende

/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: