Bussturerna som bara finns i fablernas värld

Det går fort i hockey – och i skoldebatten.
Idag var det dags igen för en resa in i fablernas värld. Det har berättats historier om bussturer med barn som tvingats på bussarna mot deras vilja, om föräldrar som svarar nej på frågan om de tycker att barn ska tvingas åka buss till en skola de inte har valt.
Som man frågar får man svar.
Om man ställer en riktad fråga, till en specifik person, som har ett specifikt intresse kommer du kunna få det svar du på förhand har bestämt att du vill ha.

Förespråkarna för nuvarande lagstiftning om skolval menar på fullaste allvar att regeringen vill tvinga in barn i bussar och köra dem till ett område och en skola de inte önskat. Det är faktiskt häpnadsväckande hur man kan påstå något sådant. Som om det inte vore nog menar de att regeringen har skrivit det i sin proposition.

Jag har läst propositionen. Flera gånger. Baklänges och framlänges. Jag har läst och läst och sökt i dokumentet efter ordet buss. Jag har fått noll träffar. Ordet buss, bussning, tvång och integrationsprojekt finns inte i regeringens förslag. Trots det pratar förespråkarna för nuvarande system om just detta – som om att det är vad som ligger på riksdagens bord.

Det förespråkarna för köer och orättvist skolval pratar om är något de hämtat ur fablernas värld. De vill sälja in en bild som ska fastna på föräldrars näthinnor att vi kommer ha gråtande barn i rosa overaller som trycker sina näsor mot bussens glasruta när de körs iväg till det hemska stället långt bort från hemmet. Bort från tryggheten och in i ovissheten.

De jämför regeringen med de elaka kungarna i Västerlandet.

De bussar som de pratar om existerar inte i verkligheten.
Trots det är det detta de pratar om på sina plattformar och på twitter.

Detta är inte värdigt Svensk skoldebatt.
Vi kan bättre.

Kom in i matchen och diskutera de förslag som ligger på bordet och låt bussturerna stanna där de hör hemma, i fablernas värld.

På återseende
/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: