Kommunerna har inte rådighet över sin skolstruktur

Idag var det en intressant artikel i Dagens Nyheter om hur kommuner drabbas av enskilda huvudmäns etablering och expansion. Skolinspektionen beviljar tillstånd efter tillstånd trots att kommunerna skriver i sina remissvar att en etablering leder till överkapacitet på skolplatser, högre kostnader och att skolstrukturen slås sönder.

Jag skrev en text i Dagens Arena i augusti 2021 om hur kommunens tjänstemän måste hantera Skolinspektionens beslut.
Läs den gärna.

I skollagen står det att rätten att starta en fristående skola framför allt ska kopplas till huvudmannens förmåga att driva skola. Man bryr sig alltså inte främst om hur kommunen drabbas av etableringen.
Skolinspektionen behöver andra verktyg och ett förändrat uppdrag för att det ska bli en förändring.

Problemet med vårt sätt att organisera och finansiera skolan i Sverige är att vi har en cocktail av fri etableringsrätt, fritt skolval och skolpeng per elev. Vi har dessutom möjliggjort för aktiebolag att driva skola och ta ut obegränsat med vinster. Allt detta sammantaget skapar ett skolsystem som inte har som främsta syfte att utbilda barn och ungdomar.

Dagens utmärkta artikel i DN av Peter Letmark visar med all önskvärd tydlighet att vi inte kan fortsätta ha fri etableringsrätt. De negativa konsekvenserna för eleverna som går kvar i den kommunala skolan blir för kännbara för att det ska vara försvarbart.

En viktig fråga som pockar på svar är varför Skolinspektionen tillåts sätta skolkoncernernas ekonomiska intressen före elevernas rätt till en likvärdig utbildning.

Det får gärna lagstiftarna svara på.

På återseende
/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: