Biblioteksdöden har kommit för att hämta dig

Över 80 procent av gymnasisterna i kommunala gymnasieskolor har tillgång till skolbibliotek medan andelen bara är 15 procent i fristående gymnasier.

Inte ens fyra av tio svenska skolelever har tillgång till ett bemannat skolbibliotek.

I grundskolan har en tredjedel av eleverna i kommunala
skolor tillgång till bibliotek medan siffran bara är 18 procent för de fristående skolorna

I 88 av landets kommuner, nära en tredjedel, finns det inte ett enda bemannat skolbibliotek. I endast fyra kommuner har alla elever tillgång till skolbibliotek.

Jämfört med 2015 finns det trots allt en svag ökning av antalet skolbibliotek. Detta gäller dock kommunala skolor, för fristående finns det en viss minskning.

Samtliga siffror kommer från rapporten Biblioteksdöden som Lärarstiftelsen släppte idag. Det är skrämmande läsning som bekräftar det jag redan visste.

Enskilda huvudmän måste bedriva undervisning till lägre kostnad per elev jämfört med kommunens snitt om de ska göra överskott på varje elev. Det är därför de inte satsar på bemannade skolbibliotek och det är därför Ulla Hamilton, VD på Friskolornas Riksförbund säger i ett uttalande att det går lika bra med böcker i en korridor som ett skolbibliotek. Det är därför friskolornas intresseorganisationer motsätter sig alla regleringar av skolbibliotek.

Hur kan vi göra så här mot våra elever? Hur kan vi neka dem tillgång till Skolbibliotek, bemannat med en fackutbildad skolbibliotekarie.

Sveket.

Idag träffade jag en elev på väg till Bamba med en tjock kapitelbok i handen. Hon var så glad över att hon fått en ny bok att läsa. Jag frågade vad boken handlade om och hon började ivrigt berätta om karaktärerna i boken och att Jonna (min bibliotekarie) sagt åt henne att läsa den trots att den är tjock – för att eleven kommer klara av det. En skolbibliotekarie lär sig vilken nivå alla elever har på sin läsning och de kan stoppa rätt bok, vid rätt tillfälle i rätt elevs hand.

Mina fantastiska lärare arbetar stenhårt för att lära eleverna att läsa – och Jonna guidar dem rätt i litteraturens värld och stöttar dem i att bli läsare. Eleverna utmanas att läsa böcker de till en början inte är intresserade av, de får lite svårare böcker med svårare ord och fler kapitel. Lärarens arbete med att lära eleverna att läsa går hand i hand med bibliotekariens arbete att göra eleverna till läsare.

På Hammarkullsskolan där jag arbetat de senaste sex åren har jag anställt en fackutbildad skolbibliotekarie på heltid trots att skolan bara har drygt 200 elever från förskoleklass till årskurs tre. Jag har gjort det för att jag vill att eleverna ska få chansen att bli läsare.

Att vara en läsare ger makt.
Makt över sitt eget liv. Makt över kunskapen, källkritiken och det skapar makt att kunna fatta egna, fria beslut om sina livsval.

När vi dödar skolbiblioteken tar vi ifrån eleverna deras egenmakt.
Biblioteksdöden har kommit för att hämta alla Sveriges skolelever.

Läs rapporten!

På återseende

/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: