Liberalerna och Centerpartiet provar ut kosmetiska inför valrörelsen

Igår skrev Dagens Industri att Liberalernas nya partiledare Johan Pehrson öppnar för att begränsa vinsterna för enskilda huvudmän. Jag skrev en kommentar på twitter att det är en positionsförflyttning.

Att begränsa vinster är en kosmetisk förändring eftersom det inte löser några problem. Vinsterna och vinstutdelningen är inte ett problem. Det är däremot incitamentet för lönsamhet eftersom det skapar en rad följdproblem.

Efter intervjun i DI gjorde Johan Pehrson ett förtydligande på sin facebooksida där han skriver att hans utspel igår bara är en kosmetisk förändring. Liberalerna går till val på att inte lösa skolans problem. Det är bra att Liberalerna ger besked om detta i god tid innan valet så att väljarna inte råkar rösta på dem.

Han skriver följande på sin facebooksida.
– Som liberal brinner jag för frihet och kommer fortsätta försvara familjer och elevers rätt att välja skola med näbbar och klor. Vi motsätter oss bland annat Magdalena Anderssons förslag om att sänka skolpengen för de elever som valt fristående skolor och som vill ersätta dagens skolval med ett system där elever riskerar lottas till skolor. Men vi liberaler tillstår också att friskolesystemet efter trettio år behöver nödvändiga förändringar. Att ta tag i detta är en fråga om förtroende för skolan. Det är också en fråga om att spela tillbaka bollen till liberalt sinnade väljare som tror på valfrihet, men som inser att dagens system måste utvecklas – inte avvecklas.

Johan Pehrson menar alltså att lite kosmetika är samma sak som att ”ta tag i detta”

En annan partiledare som håller också på att prova ut kosmetikan som ska användas i valrörelsen är Annie Lööf. Hon var snabb med att avfärda Johan Pehrsons förslag om att begränsa vinsterna. Annie Lööf säger att det är ett trubbigt verktyg och hennes lösning på problemet med skolans styrning är skarpare tillsyn och högre kvalitetskrav. Omni skriver att – det är viktigt att värna om skolfriheten vilket kräver att det finns olika aktörer. Lööf anser dock att kvalitetskraven och tillsynen bör skärpas för att få bort oseriösa aktörer.

Johan Pehrson och Annie Lööf går till val på att inte lösa skolans strukturella problem. De går till val på att använda kosmetiska på strukturella problem. De går till val på att driva illiberal skolpolitik.

Man kan leka en annan lek när det gäller Johan Pehrsons och Annie Lööfs skolpolitik, nämligen finn fem fel. Här kommer de vanligaste felaktigheterna som de för fram.

1. Pehrson tror att varje elev har en individuell skolpeng. Det är direkt felaktigt, elever genererar skolpeng till huvudmannen som sedan fördelar resurser till sina skolenheter. Ingen elev kommer drabbas av differentierad skolpeng.

2. Lööf menar att kvalitetskraven ska höjas och tillsynen bli skarpare.
De resurser som det tar i anspråk tas från undervisningen vilket får konsekvensen att vi rektorer får sämre förutsättningar att bedriva utbildning. Istället för att bygga upp en ännu större byråkratisk kontrollapparat ska vi givetvis lösa skolans strukturella problem.

3. Både Pehrson och Lööf säger att de värnar föräldrarnas valfrihet samtidigt som de driver politik för begränsad valfrihet.
Regeringens förslag ökar valfriheten eftersom inte några skolplatser kommer att vara paxade på förhand.

4. Pehrson blandar ihop önskemål om skola med skolplacering.
Oavsett hur man utformar reglerna för skolplaceringar kommer föräldrar att göra ett önskemål och deras önskemål ska vara vägledande vid alla skolplaceringar.

5. Pehrson och Lööf säger att de vill utveckla och göra en översyn av friskolereformen. Här tar de fram sminkväskan.
Liberalerna och Centerpartiet driver skolpolitik för ökad skolsegregation, en orättvis finansiering och begränsad valfrihet.

Johan Pehrson och Annie Lööf har fyllt sminkväskan inför valrörelsen.
Kosmetika är alltså ordet som ska in på lodrät, rad 5.

På återseende

/ Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: