De som försvarar friskolornas köer försvarar inte valfriheten

När jag går in i en mataffär finns det många olika sorter av knäckebröd att välja på. Det finns även olika drickor och ostar att välja på. Det är något som jag tror att de flesta uppskattar eftersom man inte vill behöva köpa en ost man inte tycker om.
Det finns dessutom många ostar och tar en slut produceras nya.
Det är valfrihet.

När det kommer till valfrihet på skolmarknaden blir det mer komplicerat eftersom det inte finns obegränsat med skolplatser. När platserna är upptagna kan man inte producera nya till nästa vecka eftersom ett hus inte byggs om i en handvändning.

De som försvarar friskolornas köer med argumentet att de värnar föräldrarnas valfrihet försöker att förvilla oss. De försvarar nämligen inte valfriheten.
Enskilda huvudmän försvarar inte sin rätt att behålla köer för att värna föräldrarnas valfrihet, de försvarar rätten att behålla köerna för att köerna är deras främsta marknadsföringsstrategi. Det är dessutom en billig marknadsföringsstrategi eftersom de inte betalar för varje elev som finns inskriven i deras kösystem.

När enskilda huvudmäns intresseorganisationer försvarar rätten att behålla köerna gör de ofta det med argumentet att föräldrarna uppskattar valfrihet och att få ställa sina barn i kö. Även här försöker de att förvilla oss. Det föräldrarna gör när de säger att de gillar valfrihet att friskolornas köer är att de bekräftar sina val.

Ibland står det personer som vill fråga saker utanför mataffären. Det är samma sak med köerna. Om jag köper en herrgårdsost och sedan får jag frågan om jag tyckte att det var bra att jag fick välja ost i butiken kommer jag att svara ja på den frågan.
Jag skulle bekräfta mitt val. På samma sätt bekräftar föräldrarna det val (önskemål) de gjort för sina barn när de får frågan från Almega om de tycker att valfrihet och köer är bra.

Om man försvarar och värnar valfriheten utifrån ett liberalt perspektiv innebär det att man säger nej till friskolornas köer eftersom det inte finns något som begränsar valfriheten så mycket som just köer.

Friskolornas köer begränsar valfriheten för föräldrarna eftersom skolplatser är paxade i förväg. Det begränsar möjligheten för föräldrar att få en plats de önskar för sina barn.

Det är för att utöka och bevara valfriheten som vi måste ta bort möjligheten att ställa sitt barn i kö. Alla vårdnadshavare ska ha rätt till samma möjlighet att önska skolplacering och då måste det ske utifrån samma premisser, oavsett föräldrarnas utbildningsbakgrund.

Låt inte valfrihetsmotståndarna inom borgerligheten och friskolornas intresseorganisationer få sin vilja igenom i den här frågan.

Släpp valfriheten fri, det är vår.
Slopa möjligheten att paxa skolplatser på förhand.

På återseende
/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: