Det är svårt att se skillnad på bananer och päron

Tänk att huvudmannaansvaret är en banan och myndighetsansvaret är ett päron. Lägg dem i en skål och sedan ber du en förespråkare för nuvarande skolpengsmodell att förklara vad det är som gör att päron och bananer är olika frukter. De kommer inte att kunna svara på det eftersom de har i uppdrag att – och betalt för att hävda att de inte vet vad det är som gör att bananer och päron är olika frukter.

Det är detta som sker varje gång jag diskuterar skolpengens konstruktion. Det spelar ingen roll vem jag pratar med av de som inte tycker att skolpengen ska differentieras. De kan inte se skillnad på bananer och päron. Det borde ju vara den enklaste saken i världen.

Nu ska jag förklara vad skillnaden är mellan ett päron och en banan. Lyssna noga!

Utgångspunkten är att frukt är gott, det vill säga att alla huvudmän har samma uppdrag att bedriva undervisning utifrån de nationella styrdokumenten.

Enskilda huvudmän och hemkommunen har samma uppdrag och de tycker båda att päron och bananer är goda. De har olika ansvar i att säkerställa att alla elever har en skolplacering. Det är hemkommunen som har det lagstadgade ansvaret att säkerställa att alla elever har en skolplacering och det ska finnas skolor i alla geografiska delar av en kommun eftersom ingen elev ska ha orimligt lång resväg till sin skola. Huvudmannaansvar är samma sak som utbudsansvar. Det är ansvaret att tillhandahålla skolplacering i alla geografiska delar av en kommun samt för alla elever. Det skapar merkostnader för hemkommunerna eftersom de måste ha en överkapacitet av skolplatser för att kunna ta emot alla elever boende i hemkommunen.

Alla huvudmän har ansvar att fördela resurser utifrån elevernas behov. Myndighetsansvaret är inte kostnadsdrivande för hemkommunerna.

Päron är gröna. Bananer är gula om de är mogna.
Päron är runda, bananer är avlånga. Päron kan man äta med skal. Bananer behöver man skala. De är båda frukter men de har olika egenskaper och syfte. Bananen mättar bättre än vad ett päron gör.

Myndighetsansvar och huvudmannaansvar är olika ansvar.

Hemkommunen och enskilda huvudmän har i uppdrag att fördela resurser efter elevernas behov. Den så kallade strukturersättningen.
Den skapar inte ökade verksamhetskostnader för hemkommunen och enskilda huvudmän tar del av den på samma villkor som hemkommunen, om den enskilda huvudmannen har ett elevunderlag som genererar strukturersättningen. Detta har ingenting med huvudmannaansvaret att göra.

Ha detta i åtanke nästa gång du ber en förespråkare för vår skolpengsmodell att ta ett päron i skålen men vederbörande tar en banan.

Det är svårt att se skillnad på bananer och päron när man har i uppdrag att – och betalt för att hävda att det är samma frukt samtidigt som alla vet att det inte stämmer.

På återseende!

/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: