Det är på vinminglet borgerliga partier tappar väljare

En personlig anekdot säger egentligen ingenting om verkligheten. Det är en princip jag påminner mig själv om med jämna mellanrum.

Det finns dock en åsikt som jag hör med allt tätare frekvens för varje vecka som går. Ett mönster börjar ta form.
– Jag har röstat borgerligt i hela mitt liv, men i år kommer jag inte att göra det. Det är på grund av skolfrågan.
Det spelar ingen roll om det är en Liberal. Moderat, Centerpartist eller Kristdemokrat. Alla säger samma sak. De kommer inte rösta borgerligt eftersom deras partier bidrar till att fortsätta förstöra skolan. Det är illiberalt.

Den senaste tiden har jag hört det varje dag. På varje vinmingel jag är på, på varje lunch med en näringslivstopp eller borgerlig politiker. Jag hör det på varje middag eller sammankomst jag är på. I min bekantskapskrets röstar majoriteten borgerligt, fram till i år. När jag frågar om de är ensamma om att vända de borgerliga partierna ryggen får jag svaret – nej, jag har inte träffat någon i min krets som tycker att detta system är bra.

De har förstått varför det inte går att stå bakom kombinationen av nuvarande skolpengskonstruktion, fri etableringsrätt och aktiebolagsskolor.

Jag har inte träffat någon näringslivstopp eller hög chef inom industrin som står bakom skolpengens konstruktion eftersom de ser konsekvenserna i kompetensförsörjningen. Näringslivet vill inte ha betygsinflation, överkompensation till enskilda huvudmän och valfrihet på låtsas. De vill ha goda förutsättningar för alla skolor oavsett huvudman vilket är en omöjlighet med nuvarande lagstiftning.

Igår åt jag frukost med en vän som uttryckte det föredömligt tydligt.
– Jag är socialliberal men det finns inte något parti i riksdagen som driver riktig liberal politik. Det är så sorgligt.

Det är på vinminglet som borgerliga partier förlorar väljare. När människor träffas och pratar om skolan förstår fler att lagstiftningen måste ändras.

På återseende

/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: