Våldtäkt som militär strategi

Idag publicerade Expressen en text som drabbade mig. Det är Jennifer Wegerup som skrivit en text med rubriken – Ni är värre än soldaterna som våldtar kvinnorna.

När jag studerade till lärare skrev jag en uppsats om våldtäkt som militär strategi. Jag tror att det var 2002 och i arbetet med uppsatsen intervjuade jag personer om hur man kan förstå våldtäkt som militär strategi. Till saken hör att jag jobbar som volontär på kvinnojour under många år, i Sundsvall, Falun och i Stockholm. På kvinnojouren träffade jag en del kvinnor med erfarenhet av att ha blivit våldtagna i krig och senare hamnar i prostitution som ett sätt att hantera ångesten genom prostitution som självskadebeteende. Kvinnorna berättade om den dubbla förödmjukelsen. Dels att de måste fly sitt land och lämna sitt liv bakom sig – och att staten inte kan skydda dem när de är på flykt. Att bli utsatt för grovt sexuellt våld i en situation när samhället faller samman gör det ännu värre eftersom de inte kan få hjälp. Kvinnorna kan inte få sjukvård för att läka fysiskt. De kan inte få hjälp att läka psykiskt och de kan inte garanteras skydd från fler övergrepp.

Enligt internationell rätt är sexuellt våld inte bara våldtäkt. Det innefattar också olika former av sexuellt slaveri, påtvingad prostitution och att tvingas föda barn samt sterilisering. I stadgarna för ICC definieras våldtäkt som krigsbrott, brott mot mänskligheten och beroende på omfattning kan det även bli tal om folkmord.

Det finns en uppfattning, eller stereotyp att kvinnor och barn ska skyddas i krig. Det gör att sexuellt våld blir ett effektivt vapen att använda eftersom man då visar att staten inte kan skydda landets kvinnor och barn. Det är ett billigt och långtidsverkande vapen som traumatiserar kvinnorna och samhället för all framtid.
Det ger effekt på samhället direkt.
Det förödmjukar direkt.
Det skadar direkt.
Det leder till långvarigt trauma direkt.

Det handlar också om direkt förödmjukelse när män tvingas se på när deras kvinnliga familjemedlemmar och vänner våldtas. Det är en medveten strategi i krigföringen.

Den första som dömdes för sexuellt våld som folkmord var Jean-Paul Akayesu i Rwnada. Han dömdes till livstids fängelse 1998. Låt det sjunka in. Det är i närtid, och trots att vi vet att våldtäkter förekommit som militär strategi i väpnade konflikter under lång tid tillbaka blir väldigt få dömda för dessa vidriga brott mot främst den kvinnliga delen av mänskligheten. Kvinnors kroppar är ett slagfält i väpnade konflikter och ingen kan skydda dem. De är skyddslösa.

Jennifer Wegerups text drabbade mig, inte på grund av att hon skriver om våldtäkt i krig men för att hon skriver om de män som i Sverige – köper Ukrainska kvinnors kroppar för sin egen njutning.
Den bottenlösa ondskan går inte att ta in.

Hon avslutar sin text med – Bomberna faller över Ukraina, stympade människor hittas i gatubrunnar och massgravar. Kvinnor flyr med sina barn, söker trygghet. Riktiga män värnar dem. Svin köper dem. Och alla deras trötta, nötta argument kring varför de gör det, de ekar lika tomma som krigspropagandans lögner.

Jag kan inte annat än säga – tack för en av de viktigaste texterna om kriget i Ukraina.

På återseende

/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: