SvD ledarredaktion kör i diket i skolfrågan

Igen.

Det är inte första gången en ledartext av Maria Ludvigsson drar tvekesamma slutsatser om skolan. Med risk att göra både Barbara Bergström och Maria Ludvigsson besvikna, skollagens undantag om lärarbehörighet har ingenting med Internationella Engelska Skolan att göra. Även om de inte vill tro det så fanns det en tid för skolsverige innan IES etablerade sig.

Anledningen till att skollagen har ett undantag från behörighetsreglerna för lärare som undervisar på skolor där hälften av undervisningen sker på ett annat språk är logisk. I Sverige finns det nämligen både diplomater och de som arbetar på tillfälliga uppdrag och kontrakt. Deras barn ska få möjligheten att studera på ett annat språk under sin tid i Sverige.

Barbara var innovativ och såg möjligheten att tjäna pengar på att starta grundskolor där hälften av undervisningen på engelska.
Det är nog bara Maria Ludvigsson som tror att de har fått undantag för att de anses vara bra nog. Undantaget var inte tänkt att användas för elever som går hela sin grundskoletid i Sverige. Det har alltså ingenting att göra med att lärarna på Internationella Engelska Skolan skulle vara kvalitetssäkrade eller duktiga lärare.

Internationella Engelska Skolan har enligt Skolinspektionens egna undersökningar sämre trygghet och studiero om man jämför med kommunens snitt i många kommuner där de finns. I några kommuner har de samma trygghet och studiero och i ett fåtal ligger de precis över kommunens snitt.

Jag lyssnade på ett avsnitt från Ledarredaktionens podd för något/några år sedan där en rektor från IES var inbjuden. Hon fick frågan om hur de kunde vara så framgångsrika eftersom de ligger i ett utsatt område och har hög andel elever med utländsk bakgrund.
Maria Ludvigsson avstod från att berätta för lyssnarna att den aktuella skolan har bytt ut sitt elevunderlag. De har gått från att ha 57 procent föräldrar med eftergymnasial utbildning, nu har de bytt ut elevunderlaget och har 81 procent föräldrar med eftergymnasial utbildning. Den faktor som främst påverkar skolresultaten. Det är raskt marscherat av Barbara Bergström. En detalj i sammanhanget är att andelen elever med utländsk bakgrund nästan halverades under samma period.

Maria Ludvigsson verkar anse att skolor är framgångsrika när deras framgång består i att byta ut elevunderlaget och använda lönsamma kryphål i skollagen.

Hon är dessvärre inte ensam om den åsikten.

På återseende!

/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: