Luta dig framåt rektor

Kommer ni ihåg Ragnar, farbrorn som inte ville vara stor? Han går lite konstigt, har alltid portfölj och är eftertänksam.
Ragnar hade aldrig fått arbete som rektor på skolmarknad 2.0.

God dag, det här är Ragnar, han jobbar på kontor. Han är 33 år gammal och har storlek 45 i skor. Ragnar går lite konstigt och är inte flexibel. En dag när Ragnar är på väg hem från sitt kontor hittar han en 10-sedel på ett brunnslock.

Siffran 10 känns igen när man pratar om Watma koncernen. Nordic International School har 10 procent överskott på en av sina skolor redan åt två. När Ragnar hittade 10-kronors sedeln sa han – 10 kronor som jag kan göra vad jag vill med.
Watma koncernen har fått 10 procent överskott på en skola – år två av skolans existens. Det är 10 procent de kan göra vad de vill med. De kan välja att dela ut det till ägarna i vinstutdelning eller så kan de använda det till expansion. De kan även satsa på fler lärare, bättre lärmiljö och mer tryckt läromedel. Hur de väljer att spendera sitt överskott på 10 procent vet ingen förutom de själva.

Igår lade jag ut ett klipp från en platsannons på twitter. Annonsen är från den koncern som driver Nordic International School, det vill säga Watma-koncernen. Den ägs av Anders Hultin som har en före detta karriär i politiken. Han grundande Friskolornas Riksförbund 1995 och han var sakkunnig på departementet när friskolereformen klubbades. Nu gör hans koncern stora överskott som han kan använda till vad han vill. Och nu söker de en rektor som ska vara framåtlutad.

Jag hoppas att det ingår gratis ryggmassage för den stackars rektor som måste få framåtlutad hela arbetsdagarna. Inte nog med att rektorn ska vara framåtlutad, vederbörande ska också ansvara för en grundskola och en gymnasieskola. Två olika skolformer. Två olika lagstiftningar, två olika arbetssätt och skolkultur. Ragnar vill inte vara stor. Watma-koncernen däremot gör allt de kan för att bli stora så de får kapital de kan göra vad de vill med.

Att vara framåtlutad hade till och med Ragnar tyckt varit jobbigt.

På återseende

/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: