Den ologiska argumentationen kring utbudsansvaret

Idag har jag varit med i en ganska lång diskussion på twitter med några företrädare för Liberalerna. För ovanlighetens skull diskuterade vi skolpeng och skolval, och då främst köerna.

Det är några synpunkter som ofta kommer fram från företrädare från Liberalerna som är problematiska. Vi behöver prata lite om dem.

  1. De vill att kommunerna ska få ersättning för utbudsansvaret utan att enskilda huvudmän får minskad skolpeng.

Det skulle innebära högre kostnader eftersom man inte åtgärdar likabehandlingsprincipen. Om hemkommunen även fortsättningsvis ska ersätta enskilda huvudmän utifrån likabehandlingsprincipen fortsätter kostnader för utbudsansvaret att skena. Liberalerna menar alltså att staten ska kompensera kommunerna för de skenande kostnaderna. Liberalerna förespråkar en oansvarig ekonomisk politik med slöseri av skattemedel.

2. De vill begränsa köerna men inte ta bort dem.

Det betyder att de vill att vi ska införa ett system likt biljettsläpp till Rammstein på Ullevi. De som har flexibla arbeten och kan hänga på låset på fredag den 15/2 får de attraktiva platserna på den skola man önskat i första hand. De vill behålla ett orättvist skolvalssystem där de föräldrar som kan systemet premieras. Det finns argument för att behålla köerna som är legitima, men det är inte liberala argument. En grundbult i liberalismen är att min frihet inte ska leda till ofrihet för någon annan.

I Malmö har man ett delvis samordnat skolval vilket innebär att kommun och de enskilda huvudmän som väljer det ingår i samma it-system för skolval. Det är inte samma sak som gemensamt skolval. Malmö är inte ensam om att samarbeta mellan huvudmännen. Det har dock inget med gemensamt skolval att göra.

Slutsats: Liberalernas skolpolitik innebär att kommunerna ska ersättas för utbudsansvaret, men överkompensationen för enskilda huvudmän behålls och staten ska sedan ersätta de kommunala huvudmännen för överkompensationen till de enskilda huvudmännen. Det leder totalt sett till avsevärt högre kostnader för staten, helt i onödan. Detta är Liberalernas sätt att behålla en orättvis skolpeng men de kamouflerar den. litegrann.

Liberalernas förslag om att begränsa köerna är inte en reform, det är att sätta på ett minimalt plåster på ett i grunden trasigt skolsystem.

Det finns legitima argument för deras förslag, men det är i grunden konservativa förslag. De har inget med liberalism att göra.
Det är sorgligt att bevittna hur det parti som en gång i tiden förde en mer vettig skolpolitik faller ihop steg för steg.

Precis som vanligt har jag blivit kallad ”vänster” för att jag vill ha valfrihet på riktigt och ett effektivt sätt att fördela resurser till grundskolan. Det börjar bli tröttsamt att bli tillskriven åsikter jag inte har. Så agerar bara den som har förlorat sina sista välgrundade argument.

Skolan är inte en höger-vänsterfråga. Det är en fråga om vår gemensamma framtid. Skolan är för viktig för att vara ett slagträ i den politiska debatten.

På återseende

/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: