Borgerligheten sviker eleverna

Valfrihet är viktigt sa Bill. Men ni driver en politisk linje för ofrihet sa Bull. Valfriheten, den heliga valfriheten.
Idén om att valfrihet är att få välja skola blockerar viktiga reformer som skolan är i desperat behov av för att lösa stora problem. Samtidigt som borgerligheten upprepar sitt mantra om den heliga valfriheten får inte någon i Sverige välja skola.
Föräldrar får önska skola sen blir de placerade utifrån sitt önskemål – och där de får plats. Det är världens enklaste sak att förstå för den som vill förstå. Min valfrihet är inte värd någonting om den leder till ofrihet för någon annan elev.

Men i den här texten vill jag prata med er om en annan viktig aspekt på det borgerligheten gör när de blockerar differentierad skolpeng. De försämrar möjligheten för hundratusentals elever att klara grundskolan med fullständiga betyg. En grundskola de är tvingade att gå i eftersom vi har skolplikt i Sverige.

Jag vill ta er med till en skola i ett särskilt utsatt område. En skola med underskott på Svenska språket bland eleverna eftersom inte en enda elev på skolan har svenska som modersmål. När elever har ett begränsat ordförråd på svenska blir det både svårare och tråkigare att lära sig läsa eftersom de ofta har för få ord i skafferiet för att förstå vad de läser och därmed få flyt i läsningen. Jag har träffat många frustrerade elever som kämpar med läsningen men som emellanåt skjuter ifrån sig boken och säger – det går inte, jag kommer aldrig lära mig att läsa.

För dessa elever är det guld värt att få enskild lästräning där de enskilt med en lärare får en stund varje dag där de tränar strategier för att lära sig läsa. De får hjälp med att dela upp ord, strategier för stavelser och de får träna på hur bokstavsljuden ska formas i munnen. Det brukar räcka med cirka 30 minuter per dag i några månader för att bestiga toppen på – att lära sig läsa – berget.

Att lära sig läsa är ett maratonlopp som elev med svenska som andraspråk. Det är att åka Transsibiriska järnvägen, det är att bestiga K2. Det är oerhört svårt och väldigt tidskrävande.

Det är lätt att sitta i Sveriges riksdag och fatta beslut om att inte ge Ahmed, Fatima, Sara och Ali förutsättningar att lära sig läsa när man inte behöver sitta på möten med föräldrarna och förklara att – ditt barn behöver enskild lästräning men tyvärr har vi inte resurser till det. Det går inte att ta miste på föräldrarnas ledsamhet och besvikelse. Många av dessa föräldrar har inte tillräcklig kunskap om skolsystemet för att ta strid för deras barns rätt till lästräning.

När borgerligheten blockerar förändringar i skolförordningens kapitel 14 tar de ifrån elever rätten till lästräning. Det får direkta konsekvenser för barnen som är i början på sin skolkarriär.

Vad har Ahmed, Fatima, Sara, Ali och alla andra elever i skolorna i särskilt utsatta områden gjort för att förtjäna den här respektlösa behandlingen av borgerliga politiker i riksdagen? Jag vill ha svar på det. De spelar roulette med barnens liv och sedan har de mage att klaga på – de ”dåliga skolorna” som behöver mer kontroll och trygghet och studiero.

Det vi behöver är inte mer kontroll. Vi behöver resurser för att kunna ge barnen enskild lästräning i förskoleklass/årskurs ett. Vi behöver en stabil budget som inte förändras flera gånger per termin.

Hur hade de borgerliga politikerna tänkt att eleverna i Sundsvalls skolor ska få det stöd de behöver när kommunen har tappat 1.000 elever till friskolor de senaste fyra åren och som en direkt konsekvens har tvingats betala 108,5 miljoner i straffavgift till de enskilda huvudmännen när skolpengen har ökat?
Det är fråga de skulle behöva svara på.

Hur hade de tänkt att eleverna på Väsbyskolan ska få lästräning när skolan fick 5,8 miljoner i underskott som en direkt konsekvens av att IES öppnade?
Det är en fråga de borde avkrävas svar på.

Kommunerna har hundratals miljoner i merkostnader som en direkt konsekvens av det lagstadgade utbudsansvaret. De får 0 kronor i ersättning för det ansvaret.

Det är Ahmed, Sara, Fatima, Ali och alla andra elever som betalar notan för det ofinansierade utbudsansvaret och de betalar med att inte få det stöd de behöver för att klara grundskolan.

Konsekvensen för Ahmed, Sara, Fatima och Ali när de inte lär sig läsa är att det blir svårare att hänga med i undervisningen och då ökar risken att de gör andra saker i klassrummet än att lyssna på läraren. Det livsviktiga särskilda stödet avslutas när rektor tappar elever under läsåret. En skolas kostnader är fasta medan intäkterna är rörliga.

Det är lätt att sitta i riksdagen på behörigt avstånd från Ahmed, Sara, Fatima och Ali och fatta beslut om att 85 procent av Sveriges grundskoleelever ska få försämrade förutsättningar att klara grundskolan. Det blir konsekvensen. Det vet jag, det vet alla andra grundskolerektorer i kommunerna. Det vet lärarna och det vet många lokalpolitiker. Det vet även de borgerliga politikerna också men de har lovat sina före detta partivänner som nu är lobbyister att inte verka för en rättvis och effektiv finansiering till grundskolan.

Det här vet inte Ahmed, Sara, Fatima och Alis föräldrar. De tror att det är skolan som inte vill hjälpa deras barn. Då söker de tillslut en annan skola och då är det fler före detta klasskamrater som inte får det stöd de behöver eftersom en skolas intäkter är rörliga samtidigt som kostnaderna är fasta.

De borgerliga politikerna fortsätter att förstöra förutsättningarna för tusentals elever som inte får det stöd de behöver vilket är en direkt konsekvens av den orättvisa skolpengen. De behöver inte träffa Ahmed, Sara, Fatima och Alis föräldrar. De behöver inte stå till svars. Det är det vi som har skolan som arbetsplats som måste göra.

Sveket. Det oförlåtliga sveket mot eleverna från borgerligheten.
Det är några veckor kvar till omröstningen. Ni har tid att ändra er.

På återseende!

/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: