Barbara Bergström bjuder på satir

Barbara Bergström omtalades i programmet Svenska nyheter den 25/3 2022. Programledaren hade ett inslag om skolpengen, som han omnämner som en förvaltningsteknisk detalj.
Barbara Bergström ansåg att hennes skolgärning förminskas och förnedras. Nu har hon anmält programmet till granskningsnämnden eftersom hon anser att programmet inte är sakligt. Programmet är alltså ett satirprogram. Det programledaren gjorde var att berätta hur lagstiftningen kring skolpengen fungerar och hur den har gjort Barbara till miljardär.

Skolpengens konstruktion behöver man inte ens skämta om. Det räcker att bara berätta hur lagstiftningen är utformad för att folk ska tro att det är satir och att man skämtar.

Anmälan är på fem sidor och den skulle lätt kunna tas för satir. Det är den inte. Vi ska prata lite om ett avsnitt i anmälan till granskningsnämnden.

– Stat och kommun köper varje år tjänster för omkring 1000 miljarder
kronor från enskilda företag. Den linje programledaren uppenbart driver, att det är skändligt att driva företag på områden där betalningen till stor del kommer från skattepengar, är djupt kontroversiell. Hans linje tillämpad skulle ha långtgående konsekvenser. Regionerna skulle då inte kunna köpa vaccin från Astra Zeneca och Pfizer, två börsnoterade storföretag. Vägar skulle inte kunna byggas med hjälp av Skanska, etc.

Hans linje, alltså programledarens är att problematisera skolpengens konstruktion som ger garanterat överskott till enskilda huvudmän. Det är dock inte det allvarliga i detta stycke.

Barbara Bergström menar på fullaste allvar att grundskoleutbildning, där varje elev har skolplikt är samma sak som att bygga vägar och sälja vaccin. Mig veterligen är det inte en plikt för varje medborgare att köpa vaccin. Det är inte heller en plikt för varje medborgare att bygga en väg.

Barbara Bergström sätter fingret på en viktig sak, nämligen att skolpliktig grundskoleutbildning ses som en vara vilken som helst. Detta känner vi igen från Ulla Hamilton, VD på Friskolornas Riksförbund som likställde skolpliktig grundskoleutbildning med att driva kemtvätt, eller skolbibliotek som en hylla i korridoren.

Det friskolelobbyn och företrädare för skolkoncernerna har betalt för att inte förstå är att skolpliktig grundskoleutbildning har en särställning i samhället. Vi tvingar alla barn mellan 6-16 år att gå i grundskolan samtidigt som vi tvingar in dem i ett skolsystem som inte är likvärdigt och där de får helt olika förutsättningar att klara av den utbildning beroende på vilken utbildningsgrad deras föräldrar har.

Det Barbara gör med anmälan till granskningsnämnden är att ge ytterligare ett tungt argument för varför aktiebolagsdrivna skolkoncerner måste bort från skolsystemet. Tack för påminnelsen Barbara.

Det går givetvis att skratta åt Barbara och hennes utspel om hur elaka alla är mot henne. När vi skrattat klart åt den satir som hon bjuder på om sig själv måste vi syna vad det är hon faktiskt säger.

Det allvarliga är att hon säger att skolpliktig grundskola är en produkt vilken som helst som kan köpas och säljas på samma villkor som vaccin och vägprojekt. Så kan vi inte ha det om Sverige ska vara en kunskapsnation.

Skolkoncernerna är en karikatyr på vårt skolväsende.

Det är kontroversiellt att starta skolkoncerner, dränera kommunerna på resurser och aktivt bidra till ökad skolsegregation. I alla länder förutom Sverige alltså.

På återseende

/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: