Inför skolmarknadsamnesti

Marcus Larsson på Tankesmedjan Balans skrev en tweet för en tid sedan om skolmarknadsamnesti.
Jag har funderat på det sedan han skrev den och det är inte en dum idé.

Allt fler liberala ledarskribenter, journalister, enskilda politiker i högerpartierna och andra aktörer kritiserar skolmarknaden. Det är vanligt att resonemang låter ungefär så här – Jag är för friskolor men jag förstår att finansieringen inte fungerar och att betygsinflationen måste bort.

Jag tror att det finns en del prestige frågan om skolmarknaden. Det är inte enkelt att byta ståndpunkt offentligt när man befinner sig i ett sammanhang, socialt och kanske även karriärmässigt där det finns en tydlig och uttalad ståndpunkt i frågan.

När man står i ett hörn och utgången är blockerad av chefer, vänner och ens anseende i en viss sfär är det lätt att stå kvar där istället för att ta sig ut ur hörnet.

Därför behöver vi skolmarknadsamnesti.
Om vi får igenom differentierad skolpeng och gemensamt skolval som ett första steg mot en mer likvärdig skola är gamla synder glömda och begravda.

Det skulle kunna betyda att:
– Ingen kommenterar den som öppet börjar kritisera skolmarknadens konsekvenser på skolväsendet som helhet i negativ dager.

– Ingen påförande av skuld och skam.

– Partier som byter ståndpunkt och röstar för de förslag som ligger på riksdagens bord inte blir utsatta för gliringar på ledarsidor eller i sociala medier.

– Att ledamöter som röstar emot sitt parti i frågor som rör skolval och skolpeng inte blir straffade internt.

Kort sagt, de som byter ståndpunkt i frågan om främst skolval och skolpeng ska kunna göra det i tystnad och utan repressalier från sitt sociala och professionella sammanhang.

Får jag be om största möjliga tyyyyyystnad gentemot de som byter ståndpunkt nu när vi tar de första stapplande stegen för en mer likvärdig skola.

Var och en av oss kan välja strategin skolmarknadsamnesti framför – vad var det jag sa – kommentarer på sociala medier och i fikarummen.

På återseende

/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: